Održan koncert „Ususret Božiću 2019.“

Ured za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije i Centralno bogoslovno sjemenište organizirali su u četvrtak, 19. prosinca, u katedrali svetog Dujma adventski koncert „Ususret Božiću 2019.“

Komorni zbor bogoslova CBS - a u Split tradicionalno njeguje gregorijansko, liturgijsko i klapsko pjevanje te polifoniju. Iako im je primarna zadaća animiranje liturgijskih slavlja unutar bogoslovije, na poziv svećenika često su gosti u brojnim župama splitske nadbiskupije, ali i metropolije.

Vicerektor u Centralnom bogoslovnom sjemeništu, odgojitelj bogoslova i maestro Komornog zbora mo. don Ivan Urlić rekao je kako bogoslovi u pripremi svakog nastupa izdvajaju mnogo vremena i truda. Tim angažmanom pokušavaju biti što bolji i profesionalniji u nastupima.

„Ove godine imamo 18 članova u Komornom zboru, a u samim početcima nas je bilo tek 9. Hvala Gospodinu, trenutno nas ima dosta i ova generacija bogoslova u Komornom zboru je brojnija“, rekao je Urlić. Nadodao je da u ovom radosnom vremenu iščekivanja Božića tradicionalno održe adventski koncert.

Ovogodišnjim koncertom „Ususret Božiću 2019.“ u katedrali svetog Dujma izveli su 13 skladbi te su napravili cijeli kronološki presjek crkvene glazbe kroz repertoar gregorijanskog pjevanja, pa sve do izvedbi 21. stoljeća.

Iskoristivši vrijeme priprave za rođenje Spasitelja maestro Urlić je poručio svim vjernicima da budu skromni te da otvore svoja srca Bogu koji dolazi.„Oko nas je puno buke i blještavila što zapravo čovjeka u ovom radosnom vremenu ne smiruje, nego ga uznemiruje. Divim se mladim ljudima koji uspijevaju pronaći tu tišinu te se trude izdvojiti vrijeme za svoga Spasitelja. Nalazimo se u vremenu u kojem nije niti malo jednostavno posvjedočiti svoju vjeru. U mladima vidim jednu svjetlu budućnost koja će zasigurno promijeniti lice naše zemlje“, zaključio je.

Predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović istaknuo je da je ideja koncerta animiranje bogoslova i njihovog vrijednog rada. Ističe da će kruna tog vrijednog rada bogoslova biti skorašnje izdavanje njihovog već snimljenog CD materijala. „Izuzetno sam sretan što smo cijeli glazbeni materijal Komornog zbora bogoslova CBS – a prije nekoliko tjedana snimili upravo ovdje u katedrali svetog Dujma. Uskoro ćemo imati nosač zvuka koji će njima, ali i svima nama biti jedna velika radost u nadolazećem Božiću“, zaključio je don Mihael Prović na kraju adventskog koncerta.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...