Zbornik radova "Oslobođenje Klisa"

U izdanju Književnoga kruga Split izišao je Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Splitu 24. rujna 2018. pod naslovom Oslobođenje Klisa 1648. godine. Zbornik broji 244 stranice, a uredili su ga profesori sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. don Marko Trogrlić i prof. dr. Josip Vrandečić.

Kada je 30. ožujka 1648., tijekom Kandijskog rata u Dalmaciji, mletačka vojska predvođena providurom Leonardom Foscolom ušla u oslobođeni Klis, zauzimanje tvrđave predstavljalo je važnu prekretnicu u višestoljetnim naporima Hrvata za zaustavljanjem osmanskog napredovanja koje je u prvoj polovici XVI. stoljeća dospjelo do samog Beča. Riječ je o važnom događaju hrvatske i dalmatinske povijesti koji se ovim zbornikom radova obilježio na dostojan način. U Zborniku su predstavljeni mnogi vrijedni podaci, te je u tom smislu znanstveni doprinos ovoga Zbornika vrlo značajan. Autori priloga, različitih struka, vrsni su i eminentni stručnjaci te izvrsni poznavatelji dalmatinskog prostora: Nenad Cambj, Radoslav Tomić, Stjepan Krasić, Radoslav Bužančić, Tonija Andrić, Krešimir Kužić, Josip Vrandečić, Anđelko Mijatović, Ivan Bošković i Ivana Odža. Posebice je vrijedno spomena korištenje arhivske građe s ciljem dobivanja novih spoznaja o ovom važnom povijesnom događaju.

Oslobođenje Klisa 1648. godine navjestilo je žetvu u slijedećim, tzv. morejskim ratovima. Osvajanje Klisa potvrdilo je također učinak vojne revolucije alla moderna, odnosno učinkovite reforme mletačkog borbenog sastava u Dalmaciji ogledanog u bastionskom graditeljstvu, uvođenju vatrenog oružja i novačenju borbenog sastava. Opsada Klisa predstavljala je dotad najsloženiju navalnu operaciju u Dalmaciji u kojoj su združeno djelovali mornarica, pješaštvo, topnici i konjica - strani condottieri i domaći teritorijalci. Nakon tri godine ratovanja hrvatski su teritorijalci izrasli u prokušane vojnike o čemu svjedoči ratni put bračke galije pod Jurjem Mladineom koji je sa svojim sastavom prošao sva dalmatinska ratišta: Zadvarje i Naretvu 1646., Ravne kotare i Šibenik 1647., te konačno, Drniš, Knin i Klis u veljači i ožujku 1648. godine.

Veliki dobitak Zbornika također predstavlja predstavljanje prekaljenih ratnika i hrvatskih junaka: uskočkog vojvode Ivana Vlatkovića iz Senja, predvodnika uskočkih pothvata protiv Osmanlija uključujući i oslobođenje Klisa 1596. godine, don Stjepana Sorića „zapovjednika i svećenika morlačkog naroda“ te konačno, harambaše Vuka Mandušića iz skradinskog zaleđa, koji je zajedno s Sorićem porazio Turke kod Klisa 1648. u pokušaju deblokade grada. U djelovanju naših ljudi krije se tajna prvih mletačkih uspjeha na dalmatinskoj bojišnici. Profesionalne mletačke i papine postrojbe vođene iskusnim zapovjednicima poput Foscola ili njemačkog baruna Christopha Martina von Degenfelda, predstavljali su kičmu mletačke vojske, no njihova je navalna inicjativa ovisila o hrvatskim teritorijalnim postrojbama.

Ovaj Zbornik čitateljima predočava nove istraživačke i druge uvide, rekapitulirajući dosadašnje i donijevši nove spoznaje o tom gradu-ključu pristupa srednjem Jadranu, ali i šire, Klisu - spomenu i znamenu naših višestoljetnih napora za slobodom, kako je to i istaknuto u predgovoru urednika prof. Trogrlića i prof. Vrandečića.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...