"Te deum" bogoslova i odgojitelja CBS-a u Splitu

Bogoslovi i odgojitelji Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u četvrtak 28 lipnja, slavili su "Te deum" - misu zahvalnicu za proteklu akademsku i odgojnu godinu. Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu s rektorom CBS-a don Jurom Bjelišem, vicerektorom don Ivanom Urlićem, duhovnikom don Stipanom Šurlinom i novozaređenim svećenicima don Dankom Kovačevićem i don Stankom Kačunićem.

„Za nama je još jedna duga godina prepuna događanja u kojoj je svatko od vas imao svoj hod prema Gospodinu i vlastitom sazrijevanju. Vjerujem da je ovo zajedničko vrijeme bilo puno uspješnih i radosnih trenutaka, ali i onih teških preko kojih rastemo. Stoga smo osobno i zajedno došli Bogu reći hvala“, rekao je nadbiskup Barišić na početku slavlja približivši im potom život sv. Ireneja, biskupa i mučenika, čiji se spomendan slavio.

Nadbiskup se u propovijedi osvrnuo na evanđelje koje govori o gradnji kuće na stijeni i na pijesku i kazao kako se ova slika može preslikati na vlastito obrazovanje, odgoj, odnose i čitav život. „Kada pogledamo vas bogoslove neprestano okružene govorom i učenjem o Bogu, rekli bi da ste sa njim prijatelji i da se dobro poznajete. No postoji opasnost da se za vrijeme školovanja ovdje usmjerimo samo na svoj intelektualni rast i može nam se dogoditi da i nakon toliko zajedničkog vremena ne poznajemo ni mi Gospodina niti on pozna nas. Poznaje se srcem, ljubavlju, dušom, zajedništvom i prijateljstvom. Ako toga nema, ako je prisutan samo govor usana i učenje, srce nam može ostati prazno i daleko. Fasada vam može biti lijepa, ali pitanje je kakav vam je temelj, na čemu gradite svoj put ka svećeništvu“, istaknuo je nadbiskup. Nadodao je kako će za koji dan zakoračiti u slobodno vrijeme izvan obrazovne i odgojne godine te ih je pozvao da postave sebi pitanje hoće li ih Gospodin prepoznati ovih praznika da su bogoslovi. „Gradite na čvrstom temelju - Kristu svoju građevinu ljudskosti, humanosti, vjere i svoga poziva“, zaključio je mons. Barišić.

Euharistijsko slavlje završilo je himnom "Tebe Boga hvalimo".