Italija: Započelo hodočašće Splitsko-makarske nadbiskupije „Tragom Božjeg milosrđa“

Sedam autobusa s hodočasnicima iz Splitsko-makarske nadbiskupije, ali i nekih drugih krajeva Hrvatske, u nedjelju navečer 11. rujna, uputilo se trajektom iz Splita u Anconu, odakle su nastavili put prema umbrijskom gradiću Cascia, u kojem je živjela sv. Rita, među vjernicima poznata i kao „svetica nemogućeg“. Predvođeni nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem, vjernici su time otpočeli nadbiskupijsko hodočašće u Vatikan i svetišta Južne Italije pod geslom „Tragom Božjeg milosrđa“.

Prvi trag odveo ih je do žene koja je iskusila život kao supruga, majka i redovnica. Dosljednim kršćanskim životom i praštanjem učinila je ono što se činilo nemogućim, onda kao i danas – pomirila je zaraćene obitelji, a svog muža koji je sudjelovao u krvnim osvetama tipičnim za 14. stoljeće, potaknula na obraćenje.  U bračnom je životu bezuvjetno opraštala, razumijevala i prihvaćala svog supruga, unatoč njegovim teškim grijesima ubojstava, i stalno ga poticala da vjeruje u mogućnost promjene i Božje milosrđe. Naposljetku, kada je njezin suprug Paolo Mancini doživio obraćenje i prestao sudjelovati u krvnim osvetama, sam je postao žrtva okrutnog ubojstva. Nakon muža zbog bolesti su joj umrla i oba sina.  Prošla je trenutke tame i očaja, nakon čega se u potpunosti predala Kristu, opraštajući ubojicama svog supruga i izmirujući zaraćene obitelji. Nakon njenog djelovanja u gradu Cascia zavladao je mir. Sveta Rita se naposljetku zaredila i ušla u samostan augustinki posvećen sv. Margariti. Zadobila je stigme, a kako je vjerovala da je Bogu sve moguće, jedne zime dok je bila već stara, poželjela je ružu. Usred snijega njezine su sestre tada uistinu u dvorištu samostana pronašle ružu.

 

Hodočasnici su posjetili taj samostan koji danas nosi ime sv. Rite, vidjeli ćeliju u kojoj je svetica umrla i mjesto na kojem je zadobila stigme.  Skroman redovnički dom sv. Rite i danas pruža ugođaj mira, a u dvorištu ruže podsjećaju na vjeru žene koja je u svome životu iskusila da Bogu ništa nije nemoguće. Uz samostan je podignuta i bazilika sv. Rite u kojoj je danas izloženo neraspadnuto tijelo svetice i njezin štap. U kripti bazilike nalazi se poseban molitveni prostor u kojem je Euharistijsko čudo – posvećena hostija koja se u 14. stoljeću pretvorila u komad mesa, a donio ju je iz Siene blaženi Simone Fidati rodom iz Cascie, i to nakon što se kod njega ispovjedio svećenik pred kojim se to čudo dogodilo. Naime, taj svećenik se nemarno odnosio prema svetom sakramentu i jednom je prigodom, noseći pričest bolesniku, hostiju stavio među korice brevijara. Kada je otvorio brevijar ugledao je komad mesa, što ga je duboko potreslo i nagnalo da se ispovijedi. Jedna stranica tog brevijara danas se čuva u Sieni, a druga u Peruggi. U kripti bazilike sv. Rite čuvaju se relikvije blaženog Simonea Fidata  i relikvije augustinske redovnice Marije Terezije koja je umrla 1947., a utemeljila je sirotište u Casci.

Hodočasnici su u obližnjoj crkvi sudjelovali na misnom slavlju koji je predvodio nadbiskup, a tijekom kojeg je propovijedao generalni vikar mons. Miroslav Vidović . „Nitko ne može definirati milosrđe, ono se mora iskusiti“, kazao je mons. Vidović i pozvao vjernike da čine ono što se čini nemogućim – da praštaju i budu milosrdni kao Otac.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...