Treći dan nadbiskupijskog hodočašća - Svjetionici Europe

Treći dan nadbiskupijskog hodočašća pod geslom "Tragom Božjeg milosrđa" nastavio se u Vječnom Gradu - Rimu. U jutarnjim satima hrvatski hodočasnici pristigli su na Trg Sv. Petra i tu, zajedno s vjernicima iz cijelog svijeta, nazočili susretu sa Svetim Ocem na uobičajenoj generalnoj audijenciji srijedom. Prigoda za bliži susret s papom i fotografiranje uvijek iznova oduševljavaju i one kojima to nije prvi put, a osim skupine od sedam autobusa iz Splitsko-makarske nadbiskupije tog su se dana pred bazilikom sv. Petra zatekli i vjernici iz Marije Gorice, tako da je papu Franju pod toplim rujanskim suncem tog jutra pozdravilo oko petstotinjak Hrvata.

Budući da se taj dan slavio blagdan Uzvišenja Sv. Križa papa je okupljene vjernike pozvao da strpljivo i s ljubavlju nose i prihvaćaju svoje životne križeve, povezujući duhovnost i rad, a u ime hrvatskih hodočasnika Svetog je Oca pozdravio don Marijo Popović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije na studiju u Rimu i dužnosnik u tajništvu Sv. Stolice. Papa je Hrvate ohrabrio u vjeri i svjedočenju Kristove ljubavi na svim društvenim poljima u svojoj Domovini. 

Napustivši Rim hodočasnici su krenuli prema Monte Casinu,  prvom samostanu koji je osnovao sv. Benedikt 530. godine. Na uzvisini 517 metara iznad mjesta Casino podignut je samostan koji je postao duhovno središte Europe i riznica njene duhovne i kulturne baštine. U više navrata je rušen i obnavljan, a prekrasna bazilika u kojoj je danas grob sv. Benedikta i sestre mu blizanke sv. Skolastike izgrađena je u prošlom stoljeću. Gradnja je započela nakon 1944. godine, nakon što je samostan teško stradao u II. svjetskom ratu. Tada je u njemu bila ostala sačuvana samo kripta s kostima svetaca, a nakon što je DNK analizom utvrđeno da su kosti autentične, prenesene su i ugrađene u oltar današnje bazilike koju je 1956. posvetio Pavao VI koji je 1964. godine sv. Benedikta proglasio zaštitnikom Europe.

Opatija u Monte Casinu bila je stoljećima svjetionik koji je širio Kristovo svjetlo do mnogih zemalja Starog Kontinenta, pa tako i Hrvatske. O životu Sv. Benedikta i sv. Skolastike te benediktinskoj duhovnosti koja je povezivala molitvu i rad propovijedao je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić na misnom slavlju za hodočasnike koje je u bazilici predvodio nadbiskup Barišić.  Benedikt je utemeljio akademiju mudrosti života, kazao je pri tom nadbiskup i zaključio kako je svaki trenutak proveden u ovom prvom benediktinskom samostanu milostan i dragocjen.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...