Održano peto pokrajinsko hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

Peto pokrajinsko hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja RH održano je u petak 26. srpnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Na hodočašću su sudjelovali vojni biskup Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan samostana u Sinju fra Ante Čovo, generalni vikar Vojnog ordinarijata Republici Hrvatskoj don Marko Medo, biskupski vikar za MUP fra Frano Musić OFM, vojni i policijski kapelani od Dubrovnika do Zadra sa svojim pomoćnicima i drugi svećenici.

Među hodočasnicima bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina, glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać, glavna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije načelnik uprave Ivan Merćep, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, načelnici Policijskih Uprava splitsko-dalmatinske Dražen Vitez, Šibensko-kninske Ivica Kostanić, Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Liturgijsko pjevanje predvodila je policijska klapa sv. Mihovil iz Splita. Puhački orkestar Hrvatske ratne mornarice iz Splita svirao je duhovne pjesme u procesiji iz samostanskog svetišta do svečanog ulaska sudionika hodočašća u svetište Gospe Sinjske. Na hodočašću su sudjelovali i drugi predstavnici političkog i društvenog života među kojima i saborski zastupnik Miro Bulj.

Ovogodišnji program hodočašća započeo svečanom procesijom svih sudionika hodočašća koja je prošla dijelom Sinja preko trga pred svetištem i ulaska u svetište.

Hrvatski vojnici, policajci, branitelji (više od šest stotina) i drugi hodočasnici ispunili su crkvu, a dio ih je morao ostati i pratiti misu iz pokrajnjih prostora ili ispred crkve. Poslanicu je pročitao policajac Ivica Franić, evanđelje vojni kapelan iz HRM don Branimir Projić. Molitvu vjernih izgovorilo je sedam vojnika. U biskupovoj asistenciji bili su dvoje policajaca Maja Vučković i Petar Marević.

Biskup je u homiliji, temeljenu na testovima dana XVI. tjedna kroz godinu (Mt 13, 18-23; Izl. 20,1-17), govorio o predaji Božjeg Zakona – Deset Božjih zapovijedi – Dekaloga izabranome narodu.

Te zapovijedi ispisane su Božjim prstom u naravnome zakonu u ljudskome srcu koje osjećamo u govoru savjesti. One su objavljene i predane u Starome zavjetu kako bi bile svjetlo i putokaz, pojedincu i cijelome narodu, i kako ne bi zastranio u moralnim prosudbama i svojim postupcima, kako prema Bogu tako i prema ljudima. Bog ih predaje čovjeku i traži da im bude vjeran. A on Bog ljubavi pratit će svoj narod blagoslovom i uspjehom. Ne obdržavanje Božjih propisa i njihova deformacija vodi u izopačenje i ne osigurava budućnost. Vodi u smrt, u nestajanje s pozornice povijesti.

Povijest Izabranog naroda duboko je obilježena Savezom između Boga i čovjeka, a svoj vrhunac doživljava u Novome zavjetu u Isusu Kristu. Crkva je od svojih početaka u svome propovijedanju isticala Dekalog – deset Božjih zapovijedi kao program života kršćanina, života po vjeri. Tri zapovijedi se odnose na odnos čovjeka prema Bogu, a sedam ih regulira odnose prema sebi i bližnjima. Život po vjeri život je prema deset Božjih zapovjedi. Njih osjećamo kao prometne znakove na stazi našeg života, naših izbora i odluka, našeg djelovanja. Hrvatski narod, evangeliziran u VII. stoljeću, priključio se novozavjetnome Božjem narodu u Crkvi Kristovoj.

Mi, hrvatski vojnici, policajci, branitelji, hodočasnici u Gospino svetište, dio smo tog izabranog novozavjetnog Božjeg naroda. Poučeni i odgojeni u Katoličkoj Crkvi, u kršćanskoj vjeri želimo vršiti Božji Zakon, Božje zapovijedi. Božja snaga, Božji blagoslov na našem životnome putu neće izostati ako smo vjerni Božjim zapovijedima koje su duboko upisane i u našu narav, u našu savjest. Trajna opasnost je bila i ostala da se deklarativno priznajemo kršćanima, ali da sami sebe dispenziramo od vršenja Božjih zapovijedi u osobnom, obiteljskom, narodnom, društvenom životu.

„Ovaj me narod časti usnama a srce mu je daleko od mene”, upozorava Sveto pismo na odstupanje izabranog naroda od vršenja Božjih zapovijedi. Ne bi se smjelo dogoditi da postajemo “kršćanski pogani”, razvodnjeni, “bljutavi” kršćani. Blagoslov i budućnost zajamčena je samo vjernima, vršiteljima Božjeg zakona, Božjih zapovijedi… Mogu oni biti i izvan Crkve i pripadati drugom svjetonazoru, ali ako opslužuju Božje zapovijedi upisane u njihovome srcu – ploče Saveza, oni imaju budućnost. Opsluživanje Božjeg zakona znači boriti se za Božja prava u društvu. Opsluživanje Božjeg zakona znači boriti se za prava čovjeka, truditi se promicati i živjeti dostojanstvo ljudske osobe, pojedinca, skupine i naroda. Samo integralne osobnosti, moralni ljudi jamče napredak, opstanak i Božji blagoslov.

Na kraju misnog slavlja riječ pozdrava i zahvale uputili su provincijal fra Marko Mrše OFM i gvardijan fra Ante Čovo OFM. Potom je vojni biskup Bogdan pred Gospinim oltarom predvodio Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Hodočasnici su nastavili druženje u samostanske dvorištu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...