Misa za gimnazijalce Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu u povodu početka nove školske godine

U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 12. rujna u sjemenišnoj kapeli. Koncelebrirali su ravnatelji gimnazije i sjemeništa, profesor don Josip Dukić i dr. don Mladen Parlov te odgojitelji i profesori, a svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević. Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj Dukić naglasivši da se u ovoj ustanovi u prvom redu odgajaju dobri kršćani, dobri ljudi tj. oni koji žele poput Isusa rasti kako u dobi tako i u mudrosti.




Budući da je blagdan Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta i Imena Marijina, nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi stavio naglasak na zajedništvo i solidarnost. Kao što nas je Pavao u poslanici Rimljanima potaknuo na solidarnost s bližnjima tako i vi pritječite jedni drugima u pomoć dobrim djelima te pretječite jedni druge u pobožnosti, ljubavi i dobroti. Neka to budu odrednice i vas učenika u ovom zajedništvu, kazao je nadbiskup obraćajući se učenicima. Nadalje je naglasio da su svi pozvani na metanoju (meta - iznad; nus - um, spoznaja), odnosno biti "iznad sebe", gledati sebe i svijet Božji očima i njegovim pogledom. Nasuprot tomu stoji "paranoja" (para - ispod, mimo, usputno), odnosno biti ispod sebe i mimo sebe, biti "potopljen". Vidjeti u svima neprijatelje, nikad ne biti zadovoljan i očekivati od drugoga nemoguće. Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je podsjetio da će ova školska godina 2011./2012. biti jubilarna godina po svojoj 20. obljetnici postojanja Nadbiskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti u novonastalim demokratskim promjenama RH. U tom svjetlu bit će upriličeno svih učenika, profesora i djelatnika proteklih dvadeset godina s ciljem da im to uvijek bude drago mjesto u kojemu su mnogo toga dobrog primili. 
Na kraju misnoga slavlja, poslije zaziva Duha Svetoga, nazočnima se obratio i ravnatelj sjemeništa dr. Parlov koji je naglasio da se od ove škole mnogo očekuje jer su njezini djelatnici pozvani da osim mudrosti i znanja učenicima daju svjedočki primjer i živoga Boga. U tom su smislu svi pozvani rasti u milosti što je dobar temelj i za ljudsku i za intelektualnu izgradnju. Od ove školske godine službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu vrši don Tomislav Bašić, a duhovnik Sjemeništa i Gimnazije je don Jure Vrdoljak. U novu je školsku godinu upisano 242 đaka u sva četiri razreda gimnazije, od kojih su 3 kandidatice i 39 sjemeništaraca, od toga je 26 sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu,  devetorica sjemeništaraca trećoredaca koji su došli iz Zagreba kao i četvorica dominikanskih sjemeništaraca.