Imotski: Obred preminuća sv. Franje

Svečanim euharistijskim slavljem te obredom "Preminuća sv.oca Franje" u predvečerje ponedjeljka 3.listopada, okončana je devetodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Franje koji se slavi kao zaštitnik župe i samostana te naslovnik crkve u Imotskom. Svečano misno slavlje uoči svetkovine asiškog siromaha i utemeljitelja Franjevačkog reda predvodio je fra Mijo Džolan koji je ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira, a suslavili su imotski gvardijan i župnik fra Zoran Kutleša te fra Jakov Udovičić, župni vikar u župi sv. Roka u Vinjanima kao i još desetak fratara koji djeluju u župama imotskog samostanskog okružja.





Zanimljivo govoreći o značaju sv. Franje propovjednik je pozvao sve vjernike da upravo toga sveca stave za primjer i njegovu dobrotu, poniznost i poslušnost stave kao vodilju svoga života. U svojoj homiliji osvrnuo se i na surovu svakodnevnicu kazavši kako se jednom moramo suprotstaviti kulturi smrti kojoj smo, nažalost, danas poklonici. Naglasio je da se ne bojimo života te da se okrenemo duhovnosti jer je sve materijalno doista prolazno.


Za vrijeme mise skladno je pjevao Mješoviti zbor iz župe Imotski pod ravnanjem s. Sofije Vuković, a na kraju misnog slavlja kojem je nazočio veliki broj vjernika iz domaće župe Imotski, ali i susjednih župa Imotske krajine, svima se zahvalio gvardijan Kutleša. U svom zahvalnom govoru posebno se zahvalio fra Miji Džolanu koji je predvodio posljednja tri dana duhovne priprave za ovu svetkovinu, ali i svim vjernicima koji su redovito dolazili na svete mise svih dana devetnice.


Nakon misnog blagoslova uslijedila je kratka procesija po crkvi, a potom i obred "Preminuća sv.oca Franje" kojem su nazočili svi imotski fratri zajedno sa svojim vjerničkim pukom, a predvodio ga je gvardijan imotskog samostana fra Zoran Kutleša. Nakon završetka obreda, a poslije ljubljenja relikvija, vjernici su zajedno sa članovima Franjevačke mladeži nazočili bdijenju koje se redovito organizira uoči svetkovine.


Ovim danom završena je i trodnevna duhovna obnova za Franjevački svjetovni red (FSR) koju je od subote 1. listopada do ponedjeljka 3.listopada predvodio fra Mijo Džolan, a duhovnoj obnovi odazvali su se članovi mjesnih bratstava FSR-a koja djeluju na području Imotske krajine iz župa: Imotski, Podbablje, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci.