Mariološko-marijanski simpozij u Sinju

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog mariološkog instituta i Svetišta Gospe Sinjske, u Sinju je od 19. do 22. rujna održan mariološko-marijanski simpozij koji se održava u susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715.-2015.) na temu "Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon II. vatikanskog sabora". Otvaranje simpozija započelo je pjevanjem dviju himni Lijepa naša" i "Gospe Sinjska Djevo svete" koje je ispjevao zbor franjevačkih bogoslova, a riječi pozdrava uputili su biskup sisački i predstojnik Hrvatskoga mariološkog instituta mons. dr. Vlado Košić, potpredsjednik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i gvardijan sinjskog samostana fra Petar Klapež.


Riječi pozdrava biskupa Vlade Košića, pročitao je prof. dr. sc. Ivan Karlić:"Sinjsko je svetište i marijanska pobožnost u njemu znak trajanja kako kršćanskog tako i nacionalnog identiteta i ponosa. Osobito braći franjevcima, čuvarima Svetišta, ali i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i svima kojima je Gospa sinjska u srcu, već sad čestitam lijepi jubilej koji nas i ispunja zahvalnošću i ujedno obvezuje", napisao je mons. Košić i zaželio uspjeh skupu, novo obogaćenje i znanstveno i vjerničko i u međusobnom zajedništvu i ljudskom prijateljstvu. Prof. dr. sc. Ivan Karlić rekao je: "Sinjsko marijansko svetište ima svoju dičnu povijest, ono je nacionalna kulturna i vjerska baština, ponos našeg hrvatskog katolicizma i stoga iznošenje na vidjelo njegove prebogate mariološke baštine obveza za sve nas, za današnje i za buduće generacije uvijek iznova proučavati, osvijetljavati i iznositi blaga Sinjskog svetišta". Provincijal fra Joško Kodžoman u pozdravnom govoru je istaknuo: "Drago mi je što su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i članovi hrvatskog mariološkog Instituta, nakon više od četiri desetljeća kontinuiranog rada i brojnih mariološko-marijanskih simpozija, održanih kroz to vrijeme širom naše Domovine, konačno prepoznali i Sinj, kao jedinstveno mjesto žive marijanske pobožnosti i izvorište duhovnog rasta u vjeri na prostorima južne Dalmacije. Ne sumnjam da će, poštovani predavači,  Vaša istraživanja, proučavanja i saznanja i u prigodi održavanja ovog simpozija još jednom potvrditi značaj, vrijednost i jasnu pozitivnu perspektivu prije svega religioznog a onda i sociološkog fenomena koji se zove - Gospa Sinjska". Pozdravima se priključio i Sinjski gvardijan fra Petar Klapež:
"Nakana je ovog znanstvenog simpozija upozoriti na važnost toga povijesnog događaja, osobito danas, kada marijanska Svetišta diljem svijeta postaju sve više mjesta duhovnog rasta u ovom globalnom i sve više sekulariziranom društvu.Rezultat ovog simpozija u jednom dijelu bit će taj što će onaj dio naše povijesne baštine, koji se tiče našeg Svetišta biti još više znanstveno istražen i posvješćen i svima nama uprisutnjen. Marija po svom tijesnom sudjelovanju u povijesti spasenja, u sebi na neki način sjedinjuje i odražava najveće istine naše vjere. Ona je bila prva i najsavršenija učenica Kristova. Marijina je vjera pralik vjere Crkve. Ona je model autentične vjere, koja se uvijek temelji na slušanju i čuvanju riječi u svom srcu čineći je životnom i spasonosnom za sve ljude. U Mariji i s Marijom ostvaruje se harmonija između vjere i života. Nadamo se da će nam to otkriti i potvrditi i ovaj znanstveni simpozij".
Nakon pozdravnih govora uslijedila su predavanja, a moderator je bio fra Gabrijel Jurišić. Prvo izlaganje održao je prof. dr. sc. Ivan Dugandžić na temu "Biblijski pokret XX. stoljeća i mariologija - egzegeza nekih marioloških tekstova u evanđeljima". Prof. dr. sc. Adalbert Rebić govorio je na temu "Marija u teologiji oslobođenja ("Veliča" - himan oslobođenja)", a mons. dr. sc. Vlado Košić "Ekumenska pokoncilska mariologija". Njegovo predavanje pročitao je prof. dr. sc. Ivan Karlić.
Prvog dana, euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske u 19.00 sati predslavio je fra Ivan Karlić, a u koncelebraciji su sudjelovali provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Petar Klapež i još 13 svećenika. Na slavlju su sudjelovali časne sestre, bogoslovi, sjemeništarci i vjernici župe Gospe Sinjske. Pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi pod ravnanjem mo fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.
Drugog dana Simpozija održano je 15 izlaganja: Fra Blaž Toplak "Povjesničari i njihova djela o Gospi Sinjskoj"; fra Josip Grbavac "300 godina organiziranoga školstva u Samostanu Gospe Sinjske"; dr. sc. Stjepan Čovo "Tri stoljeća hodočašća Gospi Sinjskoj"; fra Gabrijel Jurišić "Osobiti Štovatelji i apostoli štovanja Gospe Sinjske"; dr. sc. Bruno Pezo "Fra Marijo Stipić, neumorni širitelj štovanja Gospe Sinjske"; fra Petar Lubina "Lik i uloga Majke Isusove u mjesečniku "Gospa Sinjska" (1922. - 1942.)"; dr. sc. Hana Breko-Kustura "Glazbene knjige iz Arhiva Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske - na razmeđi stranih utjecaja i vlastitih posebnosti"; dr. sc. Valerija Kovač "Marija u misli Benedikta XVI. / Josepha Ratzingera"; dr. sc. Zvonko Džankić "Krunica i njezina povezanost s Domovinskim ratom"; prof. dr. sc. Sanja Vulić "Marijanska pučka blagdanska imena u Sinjskoj krajini"; dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek "Suvremeno marijansko pjesništvo Sinjske krajine"; dr. sc. Josip Šimić "Prericanje marijanskih istina i dogmi u feminističkoj teologiji; prof. dr. sc. Ivan Karlić "Bogorodica Marija u učenju pape bl. Ivana Pavla II.": Tomislav Filić " Marija u govorima Hrvatima bl. pape Ivana Pavla II." i dr. sc. Andrea Filić "Značaj Marijinih i ženskih vrijednosti u promišljanju o civilizaciji ljubavi Tomislava Janka Šagi-Bunić".
Na završetku predavanja prof. dr. sc. Ivan Karlić, zahvalio je svim predavačima, gvardijanu fra Petru Klapežu i svim fratrima jer su i ovaj put pokazali svoju franjevačku gostoljubivost i radost povodom održavanja ovoga nacionalnoga mariološko-marijanskog simpozija. Istakao je posebnost ovoga simpozija jer su na izlaganjima sudjelovali učenici Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Sinju kao i članovi Frame, a to je na simpozijima rijetkost. Euharistijsko slavlje u Crkvi Gospe Sinjske predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji je sudjelovalo desetak svećenika. Na izlaganjima i svetoj misi sudjelovali su i članovi Franjevačke mladeži koji u Sinju održavaju školu animatora. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su franjevački bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Trećeg dana simpozija, u subotu, 21. rujna, svi sudionici simpozija posjetili su Franjevački samostan na Visovcu, Roškom Slapu, Otavicama, mauzoleju Ivana Meštrovića, Franjevačkom samostanu u Kninu, gradilištu nove crkve, Crkvi sv. Spasa iz IX. st., izvoru Cetine i gradu Vrliki.
Simpozij je završio u nedjelju, 22. rujna 2013., svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Barišić je pozdravio čuvare Gospina svetišta - sinjske franjevce, prof. dr. Adalberta Rebića, don Lovru Cindorija dugogodišnjeg upravitelja Svetišta u Mariji Bistrici, suorganizatora simpozija fra Gabrijela Jurišića, sinjskog gvardijana fra Petara Klapeža, sinjskog župnika fra Antu Bilokapića, ostale svećenike, i sve predavače i sudionike mariološko-marijanskog simpozija. "Lijepo je naći se u domu Majke Marije jer se ovdje čovjek osjeća siguran i zaštićen. U ovoj pripremi za 300. obljetnicu proslave želimo Majku Mariju upoznati što bolje i slaviti s Marijinom pobonošću i ljubavlju da bismo bili istinski svjedoci Isusa Krista", rekao je o. Nadbiskup.
Na početku propovijedi mons. Marin Barišić je istakao važnost majke u našem ljudskom životu i istakao kako nas majka uči prvi korak, čuje naš šapat i kad drugi ne čuju, majka nam uvijek upućuje riječi ohrabrenja, razumijevanja i utjehe. Čovjek treba biti zahvalan roditeljima, a osobito majci. "Majka Marija je naša duhovna majka koja je tu ulogu prihvatila pod križem. Majka Marija, kroz ovih 300 godina, ima je sluha za naše riječi koje su u ovom domu izgovorene. Koliko je generacija ovdje reklo svoje strahove i poteškoće, koliko je zahvala ovdje bilo, koliko je dobroga po zagovoru Majke Marije bilo - to zna samo Bog", kazao je nadbiskup i nadodao kako smo se kao narod, zahvaljujući Majci Mariji, uspjeli oduprijeti ideologijama i ostati sinovi i kćeri Majke. Marija je uvijek o svim događajima razmišljala u svom srcu te stoga i nama upućuje poziv "Sve štogod vam rekne, učinite!". Pri kraju propovijedi o. Nadbiskup je pozvao sve da slušaju savjete Majke Marije kako bismo bili pravi sinovi i kćeri a ne oni koji će tražiti opravdanja za neposluh. Ne tražimo protivnike, bilo Turke ili komuniste, nego se upitajmo kakvi smo kao sinovi i kćeri. €ťNitko mi ne smeta moliti krunicu u obitelji, nitko mi ne smeta ići nedjeljom na misu, nitko mi ne smeta biti pošten na svom radnom mjestu. Došlo je vrijeme da rastemo i odrastemo uz Majku Mariju koja neka nas primi, usliši i ohrabri€ť, završio je o. Nadbiskup.
Na kraju slavlja fra Gabrijel Jurišić zahvalio je Ocu nadbiskupu u ime članova Hrvatskoga mariološkog instituta Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, i u ime Samostana i Župe Čudotvorne Gospe Sinjske. €ťU ovoj Godini vjere susreli smo se s brojnim i divnim svjedocima vjere, od kojih su neki  svojim mučeništvom, drugi svojim apostolskim žarom i svetim životom oduševljavali brojne muškarce i žene za istinski duhovni život, za izvorno kršćansko svjedočenje pred vjernicima i nevjernicima, pred prijateljima i neprijateljima, pred suradnicima i progoniteljima. Dovodili su ljude k Bogu i Bogorodici, izgrađivali bolji svijet i civilizaciju ljubavi i to u ona davna vremena, kad taj termin još nije ni bio poznat, ali su zreli kršćani, svećenici i redovnici, iskreno slijedeći Krista raspetoga, požrtvovno nosili svoje životne križeve  i stvarali bolji svijet€ť. Istaknuo je i kako je ovaj održani simpozij svakako još jedna vjerska, znanstvena i kulturna manifestacija, koja sve nas pripravlja za slavlje velikoga  jubileja 300. obljetnice  slavne  pobjede  koju je našemu Gradu i našemu narodu darovala naša Majka i zaštinica Čudotvorna Gospa Sinjska.
Pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja predvodio je Zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića, a za orguljama je pratila s. Jelena Mijić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...