Otkriveno spomen obilježje civilima na Kukuzovcu

Povodom 70. obljetnice strijeljanja 67 nevinih civilnih žrtava iz Košuta, Turjaka, Vojnića i Brnaza u II. svjetskom ratu, koje su 24. rujna 1943. godine ubili pripadnici 7. SS divizije Prinz Eugen, na mjestu stradanja Kukuzovcu ,u nedjelju 22. rujna, otkriveno je i blagoslovljeno spomen obilježje tim nevinim žrtvama. Događaju su prisustvovali župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, zamjenik njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Valentin Gescher, gradonačelnici Sinja i Trilja, obitelji ubijenih te brojni mještani.




Otkrivanju spomenika prethodila je sveta misa u župnoj crkvi Presvetog Srca lsusova u Košutama, koju je predvodio generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić u koncelebraciji s župnikom župe Košute don Dariom Čorićem i dr. don Josipom Dukićem. U prigodnoj homiliji, mons. Ćubelić je kazao da smo se danas okupili da budemo blizu onima koji još tuguju za ljubljenim osobama, roditeljima, djecom, supruzima, rodbinom i prijateljima. Oni su sada u miru nebeskog zagrljaja, a na nama je da osvjetlamo prošlost kako bi sa više svjetla i mira gradili budućnost. "Siguran sam da su sve žrtve ovog zločina u svome smrtnom času svoj strah  i tjeskobu pretočili u žarke molitve i bolne vapaje upućene svome Spasitelju i Majci Mariji. Neka taj spomen kojeg obilježavamo danas postane znak molitve i nade koja nas sve obnavlja, a nikako povod za poticanje bijesa koji žalosti i razara", kazao je mons. Ćubelić.
Nakon misnog slavlja, kod centralnog križa na groblju pokraj crkve, upaljene su svijeće za sve preminule, posebno branitelje Domovinskog rata. Okupljeni su se potom uputili prema mjestu stradanja, uz trasu nekadašnje željeznice na Kukuzovcu gdje su žrtve odvedene i pogubljene. Naime, na putu prema Splitu njemački su vojnici, bez ikakvog neposrednog povoda, 23. rujna u zaseoku Bučani u selu Vojniću ubili 15 mještana. Idućeg dana su na Kukuzovcu strijeljali 41 mještanina Košuta i jednog civila iz Glavica koji se zatekao kod rodbine u tom selu, 7 mještana Turjaka, 17 mještana Brnaza i franjevca Rafu Kalinića. Upravo na tom mjestu podignut je spomenik njima u čast koji je blagoslovljen i kraj kojeg su nositelji političkih, društvenih i crkvenih dužnosti te brojni mještani položili svoje vijence i zapalili svijeće. Cijeli program pjesmom je pratila klapa sv. Luka iz Otoka.
Nedavno je, na poticaj Mjesnog odbora Košute formiran je inicijativni odbor za gradnju spomenika u kojemu su predstavnici Košuta, Brnaza, Turjaka i Hrvatskog centra za žrtve rata. Idejno rješenje za spomen-obilježje napravila je Jelena Mastelić iz Brnaza. Spomenik je izgrađen od 68 kamenih vaca, a na dvije ploče ugraviran je tekst o mjestu i okolnosti pogibije, kao i imena svih 67 žrtava. Pokrovitelj obilježavanja 70. obljetnice stradanja civila na Kukuzovcu  je Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Program obilježavanja obljetnice započeo je večer prije, 21. rujna, predavanjem mr. sc. Ivana Kozice u OŠ Košute, koji je autor knjige "Krvava Cetina" u kojoj je istražio i predstavio masovne zločine nad hrvatskim narodom u cetinskome kraju i Poljicima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...