Održan znanstveni simpozij "Pastoral zdrastva" i godišnja skupština Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

U organizaciji Odbora za pastoral zdravstva Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva - Podružnica Split i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u petak, 4. listopada održan je znanstveni simpozij "Pastoral zdravstva".




Otvorenju simpozija prisustvovali su pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva dr. Franjo Turalija i predsjednik splitske podružnice dr. Ivo Jurić kao i brojni članovi, prorektorica Sveučilišta u Splitu prof. dr. Branka Ramljak, pastoralni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić, predavači, bolnički kapelani te brojni drugi koji profesionalno ili volonterski skrbe za bolesnike.
Rad simpozija započeo je u velikoj dvorani KBF-a, kada je u ime organizatora sve okupljene pozdravio prof. dr. sc. don Ante Mateljan koji je kazao kako vjeruje da je najdublji razlog okupljanja ono što stoji u Lukinom evanđelju: Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike... Oni krenuše: obilazili su po selima, navješćivali evanđelje i liječili posvuda. Nadodao je kako je sve prisutne okupilo poslanje koje nije tek posao nego životno zvanje, biti od pomoći, tjelesno i duhovno. "Ako nas ovaj skup u tom zvanju podrži i osokoli, te ako se ovim barem mrvicu pomakne naprijed naša pastoralna skrb za bolesne, izvršili smo svoju zadaću".
Uvodno izlaganje "Pastoral zdravstva kao izazov Crkvi" održao je predsjednik Odbora za pastoral zdravstva HBK pomoćni biskup zagrebački prof. dr. sc. Valentin Pozaić. U prvom bloku "Od Kristova poslanja do pravnih normi", kojeg su moderirali prof dr. sc. Alojzije Čondić i dr. Franjo Turalija održana su predavanja "Skrb za bolesnike - Kristovo poslanje" (dr. sc. Domagoj Runje, KBF Split), "Razvoj crkvene skrbi za bolesnike" (dr. sc. Ante Komadina, TKI Mostar), "Pravne pretpostavke pastorala zdravstva: Dokumenti" (vojni ordinarij u BiH prof. dr. sc. Tomo Vukšić, KBF Sarajevo) i "Pastoral zdravstva i služenje Crkve: trajni đakonat" (prof. dr. sv. Stipe Nimac, KBF Split).
Moderatori drugog dijela simpozija "Iz življenje perspektive: odnos bolesnik-liječnik-svećenik" bili su dr. Danijela de Micheli Vitturi i prof. dr. sc. Mladen Parlov, a održana su predavanja "Iz perspektive liječnika" (prof. dr. sc. Vlado Jukić/dr. Ivan Čelić, KB Vrapče), "Iz perspektive svećenika" (prof. dr. sc. Mihaly Szentmartoni, PU Gregoriana), "Iz perspektive bolesnika" (dr. Josip Kovač, KBC Sestre Milosrdnice), "Temeljna načela komunikacije s bolesnikom" (mr. sc. Zdenka Mrdeša-Rogulj/prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, KBF Split) i "Mediji i pastoral bolesnika" (Jure Strujić, lic. theol. KBF Split).

Posljednji blok "Prema boljoj budućnosti" moderirali su prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i doc. dr. Ivo Jurić, a održana su predavanja "Cjeloviti pastoral bolesnika i zdravstvenih radnika" (doc. sr. sc. Nikola Vranješ, KBF Zagreb, Teologija u Rijeci), "Pastoral zdravstva i palijativna skrb" (dr. sc. Morana Brkljačić, Poliklinika "Sv. Rok", Zagreb), "Pastoral zdravstva i katoličke udruge HKLD i HKDMST" (dr. Franjo Turalija, HKLD Zagreb i Ana Dorić, HKDMST, KB Split) i "Bolnička kapela - ambulanta duše" (mr. don Tomislav Topčić, KB Split). Simpozij je završio plenarnom raspravom koju je moderirao prof. dr. sc. don Ante Mateljan. U sklopu simpozija održan je i susret bolničkih kapelana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kojeg je vodio mons. Valentin Pozaić, prof. dr. sc. Ante Mateljan, i mr. p. Marko Šmuc, bolnički kapelan u Čakovcu.
Idućeg dana, u subotu 5. listopada održana je godišnja skupština Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Program je počeo u euharistijskim slavljem kojeg je u katedrali Sv. Dujma predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je tom prigodom rekao da su se okupili kako bi Gospodinu rekli hvala na daru života i na mogućnost da život prate i štite od moralnog zla."Bog, koji je jedini lječitelj duša, danas bi vas zasigurno zazvao 'dragi kolege i kolegice'. Vi imate poziv, a poziv je uvijek poslanje za drugoga, i ako se ne živi tako onda se poništava". Nadbiskup je pojasnio kako bolest sputava i ograničava čovjeka u fizičkom i duhovnom smislu, no kako ga to ne čini manje vrijednim, a tako ga nažalost percipira današnje društvo, a i označava termin invalid (lat. Invalidus - manje vrijedan). "Isus cjelovito zahvaća i liječi čovjeka, no potrebni ste mu vi kao suradnici. Neka On u vaša srca unese više radosti, snage i ponosa kako bi što uspješnije štitili dostojanstvo ljudskog života", kazao je nadbiskup.
Po završetku mise sudionici su imali organizirano razgledavanje riznice katedrale, kripte sv. Lucije i krstionice sv. Ivana, nakon čega su se uputili u dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa gdje je održan radni dio skupštine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...