20 godina Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja

U sklopu devetnice za blagdan Gospe od zdravlja u Splitu, te  prigodne proslave 20. obljetnice djelovanja Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, u petak, 14. studenoga nakon misnog slavlja u prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljena je monografija o zboru i orkestru kao i obilježavanje spomenute obljetnice. Na obilježavanju obljetnice, prisustvovalai su brojni poznati Splićani, posebno iz svijeta glazbe, a okupljenima su se obratili i Splitsko-dalmatinski župan Zlatko ževrnja te rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović.




U pozdravnom govoru provincijal fra Joško Kondžoman je izemeđu ostalog kazao  kako se u ovoj duhovnoj oazi grada Splita, ne događaju  samo redovita misna slavlja, već je ono kroz stoljeća, ishodište brojnih društveno korisnih inicijativa, koje potiču humanost i društveno zbližavanje, koje značajno pridonose razvijanju zdrave vjerničke i kulturne svijesti, te  podržavaju bogatu  tradiciju grada Splita u umjetničkom glazbenom izražavanju. "Zasluge za taj privilegirani i obvezujući status Samostana i župe Gospe od zdravlja u gradu Splitu, u značajnoj mjeri, pripadaju i angažmanu vokalno-instrumentalnog ansambla Gospe od zdravlja, koji večeras slavi svoj jubilej, uz predstavljanje prigodne monografije. Prigodnim programom želimo još jednom svratiti pozornost svekolike javnosti, na jubilarnu dvadesetu obljetnicu postojanja i plodonosnog rada Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od zdravlja  pod vodstvom  mo. fra Stipice Grgata  i č. s. orguljašice Zorislave Radić. Činjenica da su naši svečari u 2014. godini primili čak dvije prestižne nagrade, županijsku i nagradu grada Splita, za svoj rad, dovoljno govori o društvenoj prepoznatljivosti i zaslugama zbora i orkestra Gospe od Zdravlja, pod stručnim vodstvom mo. fra Stipice i č. s. Zorislave. Njegujući prepoznatljiv liturgijski glazbeni izričaj, Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od zdravlja, u svojih dvadeset godina postojanja i kontinuiranog rada, nisu ostali posvećeni samo cilju poboljšanja glazbenog umjetničkog dojma liturgijskih slavlja, već su svoje zajedništvo obogatili i brojnim drugim humanitarnim i volonterskim aktivnostima" kazao  je fra Joško Kondžoman.


Osim pjesmom i projekcijom o zboru i orkestru slavilo se i predstavljanjem monografije o zboru i orkestru koja je podjeljena u dva dijela u kojoj su sadržana sva njihova potihnuća, od osutka do danas- Svu dokumentaciju godinama je brižno prikupljala časna sestra Zorislava Radić. Od osnutka od 1994. godine od jednog i dugog glazbenog tijela  u kojem je prošlo oko pet stotina mladih, prošlo je dvadeset godina kontiniranog rada. Glazbene produkcije koje su ostvarili kroz taj period, nesumnjivo su obogatile svekolik glazbeni život, ne samo u crkvi Gospe od Zdarvlja, nego i daleko šire,
Prdstavljajući monografiju, prof. Mario Krnić, je kazao kako Zbor mladih i komorni orkestar Župe Gospe od Zdravlja kontinuirano djeluju od 1994. godine pod vodstvom uglednog skladatelja, glazbenog pedagoga i dirigenta fra Stipice Grgata, okupljajući mladež Grada i okolice oko visoko vrijedne sakralne glazbe. U dvadeset godina djelovanja u radu Zbora i orkestra sudjelovalo je nekoliko stotina mladih i duhom mladih koji su tako stjecali nova glazbena znanja i neprocjenjiva iskustva. Jednako tako svojim su djelovanjem promicali i promiču istinske duhovne i moralne vrijednosti.


"Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, Zbor i orkestar svake godine priređuju nekoliko svečanih koncerata koji su uvijek toplo primljeni kako od publike tako i od stručne javnosti. Zbor s velikim uspjehom sudjeluje i u Danima duhovne glazbe "Cro patria". Važno je napomenuti da je ovo najdugovječniji aktivni mješoviti pjevački zbor mladih u gradu Splitu, kojih je danas nažalost sve manje.Monografija koju danas predstavljamo trajni je znamen na sva njihova postignuća i uspjehe u proteklom razdoblju. Ona je i podsjetnik na sve one kojima su dvoje velikih znalaca i nepopravljivih entuzijasta, fra Stipica Grgat i časna sestra Zorislava Radić, marljivo i s istinskom akribijom, bezrezervno dajući sve ono najbolje od sebe, usađivali LJUBAV, ljubav prema glazbi, prema čovjeku, Bogu i Crkvi.Iskreno im valja na tome zahvaliti, slavljenicima čestitati i poželjeti im još mnogo godina uspješnog i predanog rada i muziciranja te da ustraju na odabranom putu odricanja i žrtve, ali prije svega istinske ljubavi i radosti" kazao  je prof. krnić.


Nakon što je monografija predstavljena,  glavni urednik monografije fra mo. Stipica Grgat, u svom zahvalnom govoru je kazao: "U okviru obilježavanja 20. obljetnice djelovanja Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja, tiskanja prigodne monografije te dodjele visokih priznanja i nagrada Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, osjećam dužnost zahvaliti svima onima koji su tijekom minulih 20 godina uklesali sebe u ovaj divni mozaik.


Najprije hvala Gospodinu Bogu i našoj nebeskoj zaštitnici Gospi od Zdravlja na svim milostima.


Iskreno zahvaljujem svim bivšim i sadašnjim članovima Zbora i Orkestra na trudu i svemu onome što smo kroz protekle godine postigli na zajedničkom putu.
Zahvaljujem svim sredstvima javnog priopćavanja koji su nas svojim izviješćima pratili kroz sve protekle godine: IKA-i, HKR-u HRTV-u Radio Splitu, Radio Mariji, Radio Međugorju, Glasu Koncila, Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu, Zagrebačkom Vjesniku, Fokusu, listu Marija, listu Dobri Otac Antić, Vjesniku Franjevačke provincije Presv. Otkupitelja, Svetoj Ceciliji, i ostalima.
Na poseban način hvala svima vama koji ste večeras došli i nazočili ovoj proslavi. Iskrena hvala svima"


Na kraju, zbor i orkestar pod vodstvom maestra fra Stipice Grgata  zaključio je svečanu večer  slavljenika pjesmom  'Te Deum' koju  je skladao fra Grgat.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...