Trogir: Promocija knjige don Vinka Sanadera "Duhovna abeceda"

U vjeronaučnoj dvorani župe sv. Lovre, 20. studenog, promovirana je knjiga trogirskog dekana i župnika župe sv. Lovre don Vinka Sanadera "Duhovna abeceda". Među brojnim posjetiteljima bili su fra Nediljko Jerkan, fra Šime Škibola, don Dražen Balić , gradonačelnik Trogira Ante Stipčić sa suradnicima, gradonačelnik Solina Blaženko Boban i dr. Goran Dodig. Knjigu su predstavili novinar i publicist Ivica Ursić i dr. fra Željko Tolić. Predstavljanje su pjesmom popratili   'Papa banda' iz Solina.




"Duhovna abeceda" drugo je dopunjeno izdanje knjige don Vinka Sanadera. Na 174 stranice smjestio se predgovor Marka Matijevića za kojim slijede 84 don Vinkova poglavlja po abecednom redu. Tiskan je u mekom uvezu, za dizajn ovitka zaslužna je Ana Kljaković Gašpić, a nakladnik "Zvonimir" Solin.


U svom izlaganju Ivica Ursić je napomenuo da, kao vjernik i katolički novinar, čitajući knjigu nalazi mir koji je za njega važniji od zdravlja. Knjiga je kao roman te ima poveznicu, a to je riječ Božja koja se provlači kroz svako poglavlje. "Ova knjiga vas kao i kutija prve pomoći vodi do konačnog rješenja, ona nije  rješene  vašeg problema nego putokaz ka rješenju. Ona je za 'kantunal' i čitanje za vrijeme putovanja, jer su poglavlja poredana po abecedi sažeta, precizna i kratka. Ona je iskapala iz Vinkove duše kroz njegove propovijedi i pastoralni rad, gdje se susretao s mnogim vjernicima iskrvavljenog srca". Najveća kvaliteta knjige je što je po mjeri ljudske duše, koja je žedna i gladna ovakvog izričaja.


U svom promišljanju o knjizi dr. fra željko Tolić je napomenuo da dvije označnice,  prezbiteros i didaskalos, temeljne su odrednice svakog Bogu posvećenog života. Jedna u drugoj se skriva i jedna u drugoj se otkriva. Učiteljska služba prezbitersku usrećuje, a prezbiterska učiteljsku posvećuje o tome svjedoči  don Vinkova "Duhovna abeceda". "Vidim želju i čežnju jednog svećenika koji na jedan blizak način svim vjernicima i čitateljima   pojasniti i objasniti tako stare, ali uvijek svježe istine i dogme kršćanstva, čiji rok trajanja nikad ne prolazi. Kroz naslove Anđeo, Bližnji, Bolest, Dar, Dijete, Domovina, Glad, Ljubav, Mir, Oči, Prijatelj, Sreća, vidimo dobronamjernog učitelja koji bi želio sve zagrliti. Budući da to ne može, onda se kao i Pavao, hvata pera i pergamenta i ono što mu je na srcu piše svojim dragim zajednicama, da ih ohrabri i preporodi, ispravno usmjeri i odgoji".


Na kraju nazočnima se obratio autor knjige don Vinko Sander te zahvalio svima onima koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana u ovim kriznim vremenima, posebno nakladniku "Zvonimir" iz Solina te Gradu Solinu i njegovu gradonačelniku Blaženku Bobanu na svestranoj pomoći. Zahvalio se "Papa bandu" kojeg je don Vinko osnovao za vrijeme službovanja u Solinu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...