Predstavljena knjiga "Vjera koja rasvjetljuje život"

Najnovija knjiga "Vjera koja rasvjetljuje život" mons. Nediljka Ante Ančića, pastoralnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, objavljene u nakladi teološkog časopisa "Crkva u svijetu", predstavljena je u utorak, 9. lipnja u Muzeju sakralne umjetnosti u Splitu. Knjigu su predstavili dr. don. Nikola Bižaca prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i prof. Sabina Marunčić, Viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Splitu i sam autor. Moderator je bio don Tomislav Ćubelić , katedralni župnik sv. Duje.




Riječ je o obimnom i sadržajnom djelu, na 12o. stranica, čitkog i prozračnog prijeloma. Knjiga je podijeljena na 22. poglavlja koja sačinjavaju skup uvodnika u teološkom časopisu "Crkva u svijetu" koje je mons. Ančić pisao više od dvadeset godina kao glavni i odgovorni urednik tog časopisa. U formi esejističkih tekstova promišljao je o nekim najvažnijim društvenim i crkvenim događajima, odnosu Crkve prema pluralizmu i modernoj kulturi, velikim obljetnicama i aktualnim pitanjima na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. Na tragu smjernica Pastoralne konstitucije o Crkvu u suvremenom svijetu "Gaudim et spes", autor kroz knjigu , tumači, prosuđuje i rasvjetljava neke od aktualnih problema s kojima se svakodnevno susrećemo.



"U današnjem svijetu brzih promjena, nepreglednosti znanja i moralne nesigurnosti, u kojem se relativizam, kako kaže papa Benedikt XVI., "pokazuje kao jedino stajalište koje odgovara današnjem vremenu, koje ništa ne priznaje kao konačno i koje za posljednje mjerilo dopušta samo vlastitu osobu i njezine želje", tekstovi prof. Ančića potiču nas da usvojimo i promičemo trajne i neprolazne vrijednosti, kao primjerice, dostojanstvo ljudske osobe, slobodu, demokraciju, mir, poštenje, opraštanje, solidarnost, osobnu i društvenu odgovornost€¦" kazala je prof. .Marunčić. Iako je riječ o aktualnim pitanjima u Crkvi i društvu tijekom proteklih dvadesetak godina, mons. Ančić, kroz knjigu sažima današnje (ne)prilike. Gotovo  proročki upozorava na brojne društvene, političke i crkvene probleme u društvu. No, s druge strane, primjerice, autor ističe da Hrvatska poslušno slijedi trendove potiskivanja vjere iz javnosti po uzoru na svoje zapadno okruženje, navodeći primjer popisa pučanstva iz 2000., u kojemu građani nisu bili dužni odgovoriti jedino na pitanje o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Mons. Ančić  kroz brojne primjere, konstatira da Crkva u Hrvatskoj "ima poteškoća sa svojom ulogom da bude savjest društva te da ukazuje na nepravde i zauzima se za socijalni slabe i obespravljene među kojima je najbrojnija skupina nezaposleni" koji su " poniženi u svom dostojanstvu, frustrirani i nezadovoljni jer se bez rada ne mogu ostvariti kao ljudi niti mogu biti ravnopravni u društvu". U skladu s Dogmatskom konstitucijom o Crkvi "Lumen gentium" koja tvrdi da "Crkva koja u svom krilu obuhvaća grešnike, u isti mah je sveta i uvijek potrebna čišćenja i po uzoru na velikog papu Ivana Pavla II. koji je priznao o neprekidnom političkom djelovanju kolege svećenika ili seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi. Isto tako, kritički progovara o izostanku potrebnih reformi u Crkvi, kao i skromnih ostvarenja po pitanju sinodalnosti u Crkvi kao njezine bitne značajke. Budući da Crkva ima i zadaću naviještanja i svjedočanstva kršćanske vjere u današnjoj suvremenoj kulturi, te nailazi na brojne probleme autor postavlja pitanje "zašto u naše vrijeme to dragocjeno blago Kristove poruke na licu Crkve ne odsijeva većim sjajem i snažnije ne privlači ljude?"



Prof. Bižaca je istaknuo kako veliki jubilej početka i završetka Drugog vatikanskog koncila je prigoda za upoznavanje i produbljivanje glavnih koncilskih perspektiva kako bi Koncil i danas, pedeset godina poslije bio dodatni pokretač u obnovi Crkve.


Na kraju mons. Ančić je naglasio kako je više od dva desetljeća obnašao službu glavnog urednika teološkog časopisa "Crkva u svijetu", u kojem je napisao gotovo svake godine  po jedan uvodnik te kako mu se  na odlasku iz službe činilo prikladnim prikupiti sve te priloge i tako ih objediniti u knjižici, te ponuditi zainteresiranome čitatelju. "U mnoštvu današnjih brzih promjena, nepreglednosti znanja i događanja te moralne nesigurnosti nadam se da će osobito znatiželjni i crkveno angažirani čitatelji ovdje pronaći barem neke potrebne orijentacije, pokoji duhovni poticaj i ohrabrenje za svoj život",  kazao je mons. Ančić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...