Okrugli stol: Povjerenje - temelj obiteljske sigurnosti

 


U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije 13. svibnja povodom Međunarodnog dana obitelji koji se u svijetu obilježava 15. svibnja, u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Split i Omiš i Centrom za hagioterapiju Split, priređen je  okrugli stol na temu: Povjerenje - temelj obiteljske sigurnosti.


 




Sudjelovali su prof. Maja Lipanović, psihologinja, CZSS Split, podružnica Obiteljski centar, prof. Miljenko Grabar, ravnatelj Doma za djecu Maestral, prof. Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i mr. sc. dr. Zdenka Rakuljić.


 


Važnost teme privukla je posjetitelje, a moderator okruglim stolom bila je Renata Jurčević, ravnateljica CZSS u Omišu. Cilj susreta je bio ukazati na temeljne probleme suvremene obitelji, povezati i razmijeniti iskustva svih  koji rade s obiteljima u različitim institucijama.


 


U izlaganjima je naglašeno da izvor problema leži u današnjoj najčešće disfunkcionalnoj obitelji, gdje djeca ne  dobivaju roditeljsko povjerenje koje je temelj obiteljske sigurnosti. Istaknuli su da je kvalitetan međusobni odnos supružnika i prvi period života najvažniji za razvoj djeteta, posebno period dojenja i prve tri godine života u kojima se formira bazično povjerenje.


 


Djeca su danas  ugrožena emocionalno i duhovno premda se naizgled često čini kako žive u dobroj obitelji i socijalno - ekonomskoj sigurnosti. Da bi se steklo povjerenje djece, treba  roditelj ili odgajatelj biti iskren i dosljedan, ali nažalost danas je malo takvih roditelja i odgajatelja. Unatoč svim poteškoćama s kojima se susreću, djeci treba dati nadu, a povjerenje je vjera u dobro, vjera u sebe i druge, u budućnost i pobjedu dobra nad zlim.


 


Psihologinja Lipanović govorila je o tome kako su žene  zahtjevnije u braku i češće nezadovoljne. Prije sklapanja braka, ne promišlja se: Što od braka hoću? Gubi se povjerenje ako jedan partner ne ispuni očekivanja i potrebe drugoga. A mogu li se uvijek ispuniti sve želje i očekivanja? Potreban je razgovor i dogovor - tada se problem rješava. Nespremnost na dijalog, uvrede  i slična ponašanja imaju zlostavljajući učinak kod djece koja tako  gube bazičnu sigurnost. Istaknula je važnost dojenja jer dijete temeljno povjerenje dobiva preko dodira. Rastave završavaju  neuspjehom i posljedice su teške po djecu i bračni par. Odvojenost od majke u ranoj fazi života doprinosi nesigurnosti djeteta.


 


Sa stajališta medicinskog antropologa govorila je liječnica dr. Zdenka Rakuljić. Istaknula je svoja iskustva i važnost življenja zdravog braka za zdravu obitelj, zaključivši da  danas 70% psihičkih ima svoj korijen  na duhovnoj razini. Obitelji se raspadaju upravo zbog nepovjerenja.


 


Ravnatelj Caritasa Slavko Jerončić govorio je o iskustvu rada s obiteljima u Caritasu gdje se ostvaruju kontakti, istaknuvši da je potreba za sigurnošću u ljudskoj naravi i da bez povjerenja nema suživota u zajednici. Na zdravoj obitelji se temelji i povjerenje šire društvene zajednice a Sveta Obitelj je primjer sigurnosti, brige i povjerenja.


 


 


 


Prof. Miljenko Grabar, s dvadesetogodišnjim iskustvom odgajatelja, približio je probleme iz svoje svakodnevne  prakse, rada u popravnoj Ustanovi i u Domu za djecu, istaknuvši da je velika odgovornost spašavati dječje sudbine i  voditi tu Veliku obitelj -  djecu bez odgovarajuće obiteljske skrbi, oni su emocionalno krhki i slabi. Djeca i mladi koji imaju poremećaj ponašanja nisu delikventi, kako ih najčešće nazivaju, oni imaju roditelje koji su disfunkcionalni i često su im samo teret...


 


"Imao sam iskustva rada i s mladićima koji su imali i preko dvjesto kaznenih djela; oni ne znaju da vrijede, oni su topla bića i pate za obiteljskim zajedništvom, čeznu za ljubavlju, sve počinje u obitelji i s roditeljima. To sam se uvjerio kroz praksu, kad me oni mole da im nazovem, brata, baku€¦" Istaknuo je da Grad Split brine o socijalno osjetljivoj kategoriji pa čak da u tome i prednjači. "Kad su u pitanju djeca, svi nam izlaze u susret, zaboravljaju se političke opcije."


 


I na kraju je zaključio koliko su važna ta prva razdoblja života djeteta, te da ostavljenoj, oduzetoj ili napuštenoj djeci treba pružiti veliku ljubav i dati im nadu. A da bi se steklo njihovo povjerenje treba biti iskren i dosljedan što suvremeni roditelji i odgajatelji često ne uspijevaju biti.


 


Na kraju je moderatorica programa gđa. Renata Jurčević zahvalila nazočnima i pozvala ih na što tješnju suradnju za dobrobit naših obitelji.


 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...