Tribina HKLD-a povodom Dana života

U ponedjeljak 2. veljače, u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Split  redoviti mjesečni susret pod naslovom " Život biraj, Savjest i sloboda izbora" posvetili su Danu života i Danu posvećenog života. Na početku tribine duhovni asistent podružnice prof. dr. don Ante Mateljan kroz uvodnu molitvu pojasnio što je posvećeni život i podsjetio na Godinu posvećenog života koju je ove godine proglasio papa Franjo.


'Hvalospjev ljubavi' - tekst iz poslanice sv. Pavla Korinćanima bio je uvod u program kojim je  voditeljica tribine dr. Danijela De Micheli Vitturi započela susret. Pozdravljajući prisutne u ime organizatora kazala je da je  ljubav osnovna životna potreba bez koje ne bi bilo ni životnih poziva.
O svom životnom pozivu i Božjem zahvatu kod odabira poziva govorio je fra Nikica Devčić, OFM provincije sv. Jeronima koji živi i djeluje u samostanu sv. Ante na Poljudu. "U samostan sam pošao tek u tridesetoj godini. Prošao sam sav taj put, vjerujem, jer je Gospodin pustio tako. Ali i kod mene kao i kod mnogih mladih danas ima neodlučnosti. Zato se mladi teško odlučuju i za brak i za Bogu posvećeni život. Meni je osobno mnogo pomogao duhovnik ili duhovni pratitelj, a to je svećenik s kojim sam razgovarao, vjerujem i da je molio za mene i kod kojeg sam dolazio na sakrament pomirenja. Zajedno smo putovali na duhovnom putu i ja sam uz njega bio siguran".
Kroz nastavak programa pjevala su djeca i mješoviti zbor  župe Gospe Fatimske. sa Škrapa pod ravnanjem maestre časne sestre Pavle Njegovec koja je nedavno proslavila 50 godina redovništva, a ovaj zbor vodi 30 godina.
U večeri u kojoj se slavio život o svojoj odluci za duhovni život govorili su i novaci Družbe Isusove Ivan Sigmund, Ivan Božić i Mate Žaja .
Budući da je tema susreta bila "Savjest i sloboda izbora",  doc. dr .sci. Marko Jukić spec. anesteziolog govorio je o pravu na priziv savjesti koje je zakonsko pravo pojedinca da ne poštuje one zakonske odredbe koje su u suprotnosti s njegovom savješću, moralom, vjerskim uvjerenjem. Kazao je kako je "Pravo na priziv savjesti međunarodno priznato pravo kojim se štiti osobna sloboda pojedinca i omogućava pravo izbora postupanja u skladu sa vlastitom savješću. To je ograničeno pravo i različito je definirano u demokratskim zemljama. Oni koji se pozivaju na priziv savjesti svojim postupanjem ne smiju ugroziti život druge osobe, ne smiju nanijeti štetu drugoj osobi. Svatko tko se poziva na pravo priziva savjesti mora unaprijed obznaniti da ne želi izvršiti neki čin, radnju".
Upozorio je na razliku između medicinski i nemedicinski indiciranog abortusa, eutanazije i beskorisnog liječenje te naglasio kako je  nužno pojasniti pojmove prije nego se započne rasprava i daju mišljenja. " Pravo na život je temeljno ljudsko pravo i dužnost je liječnika da štiti život od začetka (od oplodnje) do njegovog prirodnog kraja. Pravo pozivanja na priziv savjesti ne treba povezivati s vjerskim uvjerenjima što se često čini jer agnostik također ima svoju savjest, pojedinac koji nema vjerskih uvjerenja također ima savjest i ima se pravo pozvati na svoju savjest u određenim slučajevima".
Na tribini je gostovao i prof. dr. sci.. Ivica Grković koji je govorio kako se sa svakom novom generacijom studenata osjeća jako privilegiran i počašćen jer ima priliku s njima dijeliti i ponovno otkrivati tajnu najsavršenijeg Božjeg stvorenja, čovjeka. Otkrivanje i dijeljenje ljepote "hrama ljudske duše" smatra svojim skromnim profesionalnim i kršćanskim doprinosom borbe za život.
Ana Dukić mag. pharm. kazala je da je zadaća svakog zdravstvenog radnika štititi i unaprijediti život i zdravlje,poštujući dostojanstvo svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti,te skrbiti o bolesnima. Dr sc.i Jadranka Vlašić Matas spec. interne medicine nefrolog govorila je o važnosti i plemenitosti donacije organa, te navela kako osobe koje dobiju bubreg, dobiju novi život i mogu postati očevi i majke što je bilo nemoguće dok su bili na hemodijalizi.
Doc.d.r sci. Meri Matijaca spec. neurolog govorila je o svom liječničkom pozivu kroz koji nastoji pacijente ohrabriti i vratiti im radost života .
Ana Kovačević , vjeroučiteljica predstavila je međunarodnu ekumensku molitvenu pro-life inicijativu "40 dana za život". Inicijativa je prošle godine prvi puta pokrenuta u Hrvatskoj, a u jesenskoj kampanji uključilo se 6 gradova (Zagreb, Split, Osijek, Sisak, Rijeka, Vinkovci). Na svjetskoj razini u njoj sudjeluje više od 625 000 vjernika svih kršćanskih denominacija u više od 550 gradova.
Mia Blajić iz Udruge" Betlehem" govorila je o djelatnoj ljubavi za druge, o trudnicama , mladim samohranim majkama koje odluče pored različitih poteškoća donijeti začeti život. Posvjedočila je koliko je potrebno moliti za tu nakanu i koliko zajednička molitva donosi plodova. Izvijestila o molitvenoj akciji za nerođene koja je održana prošle godine u kapeli sv. Josipa u Kliničkom bolničkom centru "Firule" u Splitu kada se molilo 90 dana za prestanak abortusa , nerođene, trudnice, i bolničko osoblje. Napomenula je i pozvala na molitva koja se nastavlja i ove godine u Korizmi .
Vide Popović dr. med. predsjednik Hrvatske udruge Benedikt kazao je koliko je važno u javnosti svjedočiti i djelovati kroz načela katoličke vjere i promicati vrijednost života. "Na nama vjernicima laicima, a uz to i liječnicima je velika zadaća da svojim djelovanjem i postupcima uvijek štitimo život te odgovornim društvenim djelovanjem nastojimo težiti boljem društvu. Nikad se nemojmo stidjeti svoje vjere i pripadnosti svome narodu i domovini te trudimo se živjeti do kraja vjernički kada je u pitanju kultura života i težnja da svaki dan budemo bolji".
dr. Danica Tandara govorila je o radosti i blagoslovu u obitelji kada obitelj prihvati dijete sa smetnjama u razvoju. Iznijela je svoja iskustva da spremno i velikodušno primi iz ruke Božje ravnopravno dijete bilo bolesno ili zdravo.
Poticajno je bilo i svjedočanstvo Ivica Dadić dr. med.spec. ginekolog, oca troje djece, koji radi u kninskoj bolnici i koji je govorio o prizivu savjesti i njegovoj slobodnoj odluci da ne radi abortuse.
Susret je završio glazbenom točkom sjemeništaraca pod ravnanjem sestre Lidije Matijević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...