U Zagrebu održan X. međunarodni simpozij crkvenih pravnika

Deseti međunarodni simpozij crkvenih pravnika na temu »Parnice za proglašenje ništavosti ženidbe. Očekivanja i izazovi reforme postupka«, održan 7. i 8. listopada u Poreču, okupio je crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, Simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Porečke i Pulske biskupije te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na otvaranju Simpozija bili su biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša, duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, crkveni pravnici, djelatnici crkvenih sudova, članovi Društva, studenti kanonskog prava, civilni pravnici i drugi gosti. Pozdravne riječi uputio je dr. sc. Josip Šalković, potpredsjednik Društva i član Odbora za međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika.

Nakon što je predvodio molitvu, mons. Dražen Kutleša pozdravio je sudionike Simpozija i zaželio im dobrodošlicu, a duhovni voditelj Društva, mons. Mate Uzinić, uputio je prigodnu riječ te istaknuo da su nove okolnosti reforme kanonskog postupka povećale odgovornost ne samo crkvenih pravnika, nego i biskupa. Mons. Uzinić pročitao je poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je izrazio nadu da će se sudionici Simpozija, razmišljajući ovih dana o temi Simpozija, osjetiti pozvanima pratiti, razlučivati i ozdraviti slabosti pojedinih ženidbenih drugova, staviti se na raspolaganje kad se vrši obavijesna, savjetnička i posrednička služba u fazi pastoralne istrage, te odgovorno dijeliti pravednost na crkvenim sudovima. Mons. Uzinić prenio je ujedno pozdrave vojnog biskupa u BiH, mons. Tome Vukšića. U  ime suorganizatora  Simpozija, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, riječi pozdrava v. d. dekana prof. dr. sc. Tončija Matulića pročitao je mr. sc. Emil Svažić.

Prvoga dana simpozija održana su sljedeća predavanja: Poticaji, temeljni kriteriji i »duh« reforme kanonskog postupka (mr. sc. I. Rak, Varaždin); Dijecezanski biskup pred usko sudskim i pastoralnim očekivanjima reforme kanonskog postupka (dr. sc. I. Ivanković Radak – mr. sc. A. Toth, Subotica); Uvođenje parnice za proglašenje ništavosti ženidbe (dr. sc. T. Đukez, Đakovo); Novine u određivanju mjerodavnosti sudišta u parnicama o ništavosti ženidbe (mr. sc. L. Paljević, Krk); Pokretanje i istraživanje parnice u redovitom postupku (mr. sc. N. Menalo, Mostar); Testis unus testis nullus u rimsko-kanonskom i kanonskom postupku (dr. sc. I. Milotić, Zagreb); Presuda, njezino pobijanje i izvršenje u redovitom postupku (dr. sc. V. Papež, Ljubljana).

Prvim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je dr. sc. Ratko Radišić, sudski vikar Međubiskupijskoga prizivnog suda u Zagrebu, a moderirao je mr. sc. Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha u Zagrebu, definitor i ekonom Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Drugim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je dr. sc. Nikola Škalabrin, sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu, a moderirao mr. sc. Mato Mićan, sudac na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Đakovu.

U poslijepodnevnim satima sudionici su obišli Poreč, Sveti Petar u Šumi i Svetvinčenat gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije predvodio umirovljeni biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan te u homiliji sudionike Simpozija pobliže upoznao sa životom bl. Miroslava Bulešića.

Drugoga dana simpozija održano je pet predavanja i okrugli stol: Pretpostavke, okolnosti i elementi za pokretanje kraćeg postupka pred biskupom (dr. sc. A. Saje, Ljubljana); Odvijanje kraćeg postupka pred biskupom (dr. sc. S. Zec, Krk); Suffraganeus antiquior kao mjerodavni sudac (kan. 1687, § 3) (dr. sc. M. Petrak, Zagreb); Sudski troškovi i besplatna pravna zaštita – pokazatelj blizine između sudske vlasti i vjernika (mr. sc. E. Svažić, Rijeka); Obustava parnice i prijelaz u postupak oprosta od tvrde a neizvršene ženidbe. Neki naglasci s tečaja o novom ženidbenom postupku i o proceduri »super rato« (Rimska rota, 7.-12. III. 2016.) (mr. sc. A. Rako, Split).

Prvim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je dr. sc. Ivan Ćubelić, sudac Crkvenoga interdijecezanskog suda drugoga stupnja u Splitu, a moderirao je dr. sc. Marko Mrše, promicatelj pravde i branitelj veze na Crkvenom interdijecezanskom sudu prvoga stupnja u Splitu te nastavnik na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Drugim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je mr. sc. Zdravko Katuša, sudski vikar Nadbiskupijskoga suda prvoga stupnja u Zadru, a moderirao je mr. sc. Ilija Jakovljević, pridodani sudski vikar Interdijecezanskoga ženidbenog suda prvoga stupnja u Rijeci.

Na okruglom stolu o temi »Izazovi provođenja pastoralne istrage u hrvatskim okolnostima« govorili su mr. sc. R. Ćibarić iz Dubrovnika, dr. sc. J. Šalković iz Zagreba, dr. sc. V. Blažević iz Banje Luke i dr. sc. K. Ćavar iz Zadra. Susret je nastavljen raspravom tijekom koje su sudionici otvarali pitanja i pokušali dobiti odgovore obzirom na situacije u praksi.

Znanstveni skup crkvenih pravnika završio je plenarnom raspravom te zaključnom riječi biskupa domaćina mons. Kutleše u kojoj je izrazio želju da upravo crkveni pravnici s posebnom pažnjom gledaju što je milosrđe, a što pravednost, držeći se onoga što je vjekovni nauk Crkve.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...