Predstavljeno u Splitu „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja II.“

U dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu 10. studenoga predstavljen je novi, drugi zbornik enciklopedijskog formata „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja II.“, koji je uredio fra Stipica Grgat, donedavno profesor Glazbene umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i voditelj crkvenih zborova u splitskoj župi Gospe od Zdravlja a objavila Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu kao 8. svezak iz glazbenog niza „Nova et vetera" Zbornika Kačić iz Splita.

Uime domaćina nazočne je pozdravio akademik Davorin Rudolf, zatim je uime Franjevačke provincije iz Splita pozdravne riječi uputio fra Joško Kodžoman, provincijal, koji je naglasio da je knjiga stvarana kroz stoljeća te da je bilo krajnje vrijeme za njezinom objavom. „Godine 2011. predstavljen je prvi svezak, a ovaj drugi pruža uvid u blago koje je prikupljeno od Zrmanje do Neretve. Konačno, sada imamo cjelovit uvid i zaokruženi pogled na dio bogatoga, nacionalnoga, tradicijskoga, crkvenoga, pučkog, glazbenog fundusa"

Zahvalivši svima koji su pridonijeli da ta opsežna građa koja do sada nije bila nigdje zapisana niti objavljena ugleda svijetlo dana, provincijal je napose uputio zahvalu njegovu uredniku fra Stipici Grgatu, te izrazio je nadu da će se nastaviti raditi i na trećem dijelu.

Svezak sadrži 488 stranica, podijeljenih u 12 poglavlja, te predstavlja opsežnu glazbenu građu koja ukupno sadržava 151 napjeva iz 23 lokaliteta Šibenske biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije. Prva tri notna zapisa obuhvaćaju pjevanje mise u nedjelje i blagdane te mise za mrtve, napjeve za službu riječi i euharistije. U sljedeće četiri rubrike raspoređeni su napjevi kroz godinu: božićni, korizmeni, za obrede Velikog tjedna i slavlja svetaca. Nakon zasebne rubrike za sprovodne napjeve, u dvije završne rubrike razvrstani su hvalospjevi na kraju mise i otpust vjernika te ostali različiti napjevi. Kao takva, bez sumnje, daje mogućnost uvida u stanje nekada žive tradicije crkvenoga pučkog pjevanja na tim prostorima.

„Ovim zbornikom doprinosi se stvaranju uvjeta za očuvanjem tradicije u današnjici i budućnosti, ali njeno trajanje ovisit će samo o ljudskim zajednicama i njihovoj 'obuzetosti tradicijom', a upravo je veliki dio građe sakupljen od franjevaca koji su bili tijesno povezani sa svojom župnom zajednicom" kazao je dr. Vito Balić, docent na umjetničkoj akademiji u Splitu, te naglasio kako promjene načina života i znatno smanjenje stanovništva na lokalitetu s koji je prikupljena građa otežavaju i narušavaju očuvanje tradicije crkvenog pučkog pjevanja. „Zbog toga tiskani mediji knjige i tonskih zapisa u izdaju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja omogućavaju 'drugo postojanje' ove tradicije, ne više samo u usmenoj predaji, premda ona još ponegdje živi u neprekidnom, ali otežanom modelu tradicijske prakse, a ponegdje živi u neprekidnom, ali otežanom modelu tradicijske prakse, a ponegdje, zahvaljujući upravo ovim istraživanjima i izdanjima oživljava". Na samom kraju urednik ovoga muzikološkog izdanja fra Stipica Grgat, govoreći o tijeku prikupljanja i obradi građe je kazao kako je prije osam godina započeo rad na prikupljanju napjeva „Tradicijskoga crkvenog pučkog pjevanja u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja, te gotovo nitko nije slutio da će taj rad u konačnici polučiti tolike plodove. "Rad u prvoj fazi trajao je od 2008.-2011., a u drugoj periodi odvijao se od 2012. do 2011. Ovaj svezak predstavlja, opsežnu građu, te daje mogućnost uvida u stanje nekada žive tradicije crkvenoga pučkog pjevanja. Gledano u cjelini, zapisani napjevi istodobno svjedoče o vrlo plodnoj aktivnosti starije braće franjevaca iz prethodnih vremena i njihovoj brizi oko njegovanja i očuvanja crkvenoga glazbenog blago. U našem radu naišli smo na lokalitete u kojima je tradicijsko pučko crkveno pjevanje danas posve zamrlo. Migracijom i litorizacijom koje su dugo trajale, ti su napjevi potpuno nestali kao da ih nikada nije ni bilo. Usprkos tome, ovim projektom smo ipak najveći dio tog naslijeđenog blaga spasili od nestajanja, te kao stoljetna zaboravljena glazbena baština Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja kao novi predložak ponudi generacijama koje nadolaze", kazao je fra Stipica, te na kraju dodao kako su s prvim dijelom postavljenoga plana, tj. istraživanja na terenu uspješno završili. „Sve smo, dakle, župe obišli, snimili i zapisali u ova dva sveska. Preostaje još ono treće, arhivsko istraživanje građe, na kojemu već radimo i koja će biti sadržaj III. sveska. Njega ćemo, nadam se, za dvije godine isto predstaviti na jednom ovakvom skupu i time ovaj velebni projekt privesti kraju", zaključio je fra Stpica. Kompletan notni materijal prikupljene građe snimljen je na trima kompletnim diskovima (CD) koji su priloženi na unutarnjoj korici edicije. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su crkveni pučki pjevači župe sv. Jure iz Radošića, a moderator predstavljanja bio je fra Ante Akrap.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...