Sinj: Otkriven spomenik don Ivanu Filipoviću Grčiću

Spomenik don Ivanu Filipoviću Grčiću, svećeniku, piscu i vitezu otkriven je u subotu, 3. prosinca u Alkarskim dvorima u Sinju uz nazočnost splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana, splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, sinjske gradonačelnice Kristine Križanac, Alkara i Kliških uskoka, predstavnika braniteljskih udruga, brojnih kulturnih i javnih djelatnika.

Pozdravnu riječ uime Inicijativnog odbora (predsjednik don Stipe Ljubas, Boris Filipović Grčić, Damir Filipović Grčić, Ivica Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić i don Josip Dukić) uputio je triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas, glavni inicijator toga pothvata. Podsjetio je da je ideja iznesena 27. rujna 2014. u Alkarskim dvorima pred počasnim odborom za proslavu 300. obljetnice čudesne Gospine obrane Sinja 1715. godine. „U ovaj spomenik utkana je trostruka armatura: vjerska – vjerovao u Boga, crkvena – odan sin Crkvi, nacionalna – branitelj Sinja do posljednje kapi krvi. I danas aktualan u ovim nemirnim vremenima za vjeru, Crkvu, domovinu, branitelje“, naglasio je dekan Ljubas zahvalivši svima koji su pridonijeli realizaciji toga pothvata. „Ovaj spomenik stavlja povijesni pečat na sve što se događalo u našoj prošlosti kao zalog za budućnost“, kazala je sinjska gradonačelnica izrazivši radost i ponos što će gosti prolazeći pored spomenika upoznavati tu bogatu povijest cetinskoga kraja.

„Ovoga povijesnog velikana danas smo istrgli iz zaborava, a tako trebamo uvijek činiti jer imamo brojne velikane naše hrvatske povijesti. Nažalost, mi Hrvati brzi smo na zaboravu, a to moramo mijenjati jer drugi narodi iz minornih čina izvlače vrijednosti, pišu knjige i snimaju filmove“, poručio je župan Ževrnja, cetinski zet. Nazočnima su se još obratili: predsjednik Viteškoga Alkarskog društva dr. Stipe Jukić, autor spomenika u bronci ak. kipar Marko Gugić i provincijal Kodžoman, sin cetinskoga kraja koji je pozvao nazočne da njeguju kulturu sjećanja jer „narod bez sjećanja i zahvalnosti i nije narod.“ Naglasio je da i danas u ovom vremenu i prostoru ima velikana kojih će se budući naraštaji rado sjećati te da u tome don Ivan Filipović Grčić bude svijetli primjer i poticaj svima da u okvirima svojih mogućnosti pridonose duhovnom, kulturnom i materijalnom razvitku cetinskoga kraja.

„Ovo slavlje vidim kao odjek jubileja kojega smo proslavili: 300. obljetnicu čudesnog oslobođenja grada Sinja zaslugom naših branitelja a uz pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske“, kazao je nadbiskup Barišić upućujući riječi pozdrava i čestitke organizatoru. Podsjetio je na staru izreku: „Zapiši pa će i Bog pamtiti“ te dodao da je zahvaljujući podacima do kojih su došli istražitelji pružen bolji uvid u našu povijest i u ulogu don Ivana Filipovića koji je ugradio cijeli svoj život za domovinu, Boga i Crkvu. „S ovim spomenikom grad Sinj dobiva jednu novu dimenziju, koja obogaćuje njegovu kulturnu baštinu“, kazao je nadbiskup Barišić izrazivši nadu da će ovaj događaj sve ujediniti kako bismo zajedno izgrađivali, branili i voljeli našu domovinu.

Nakon pozdravnih riječi organizatora predavanje na temu „Don Ivan Filipović Grčić, svećenik, pisac i vitez“ održao je doc. dr. sc. don Josip Dukić, a pripremio ga je zajedno s doc. dr. sc. Markom Rimcem. Budući da je o životu i radu don Ivana sačuvano malo podataka, njihova najnovija otkrića u Državnom arhivu u Zadru i Venecijanskom državnom arhivu najbolji su dar tom zaboravljenom cetinskom i hrvatskom velikanu.

Don Ivan Filipović Grčić, (Sinj, prije 1660. - Klis?, nakon 1715.) svećenik, pjesnik i vitez, prvi poznati župnik župe Dugopolje, jedan je u nizu zaboravljenih velikana Splitske crkve. Nije nam poznato da li je ijedna osoba, osim don Ivana, sudjelovala u obadvije sinjske bitke, u prvoj 1686. i drugoj 1715. godine. Za njegov doprinos u prvoj bitci, kada je iz sinjske tvrđave nakon više od 170 godina protjerana osmanlijska vojska, Venecija ga je nagradila časnom titulom “Kavalir sv. Marka”. Za sudjelovanje u drugoj, obrambenoj bitci za Sinj 1715. godine, nagrađen je zlatnom medaljom drugog stupnja. Sve to budućim naraštajima u viteškom gradu Sinju nije bilo dovoljno da mu na dostojan način zahvale pa je prošlo više od tri stotine godina do podizanja spomenika njemu u čast, naglasio je dr. Dukić.

Usprkos institucionalnom zaboravu, sjećanje na don Ivana, ali i ideja o postavljanju spomenika nisu se kod pojedinih osoba u Sinju nikada ugasili, osobito kod njegovih prezimenjaka Filipovića Grčića. Spominjući „Dnevnik opsade“ Jurja Balbe (najvažniji izvor za opsadu Sinja 1715. godine koji je pronašao Marko Rimac 2015. godine u Venecijanskom državnom arhivu) dr. Dukić je istaknuo da iz njega doznajemo napokon točan broj poginulih (78) i ranjenih (55) u sinjskoj tvrđavi. „Sve ovo što smo napravili samo je jedan u nizu onih projekata koje mislimo raditi za cetinsku krajinu a na taj način i za našu domovinu Hrvatsku. Mislim da je ovo najbolji način kako čuvati našu memoriju da ulažemo u istraživanja jer bez istraživanja i podataka s nama se može lako igrati i manipulirati“, kazao je dr. Dukić zahvalivši na poseban način Viteškom alkarskom društvu koje je stalo iza istraživanja. Program je moderirao Ante Botić, a pjesmom ga je uzveličala klapa „Zagora“.

Nakon nadbiskupove molitve koju je napisao sam don Ivan, Alkari Filipovići i Grčići otkrili su brončanu skulpturu don Ivana Filipovića Grčića s križem u lijevoj i sabljom u desnoj ruci. 

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...