Predstavljen knjiga „Crkvena glazba i običaji u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću“

Na uočnicu početka trodnevnice u čast zaštitnika metkovske župe - sv. Nikole, u petak 2. prosinca, u kapeli Božjega milosrđa u Pastoralnom centru o. Ante Gabrića u Metkoviću predstavljena je knjiga „Crkvena glazba i običaji u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću" autorice Marije (Maje) Jerković, u sklopu Prosinačkih svečanosti. O knjizi su govorili recenzenti mr. art. don Šime Marović, Blaženko Juračić i autorica knjige Jerković.

Govoreći o pučkim napjevima Juračić je istaknuo da im posebnost daje višestoljetni sukob bizantske i rimske kulture na ovim prostorima. Istaknuo je da u pučkim pjesmama postoje tragovi glagoljaškog pjevanja, te se osjeća duh gregorijanskih napjeva.

Radujući se izdanju knjige, don Šime Marović knjigu vidi kao simbol sjećanja na protekla vremena, ali i poticaj za budućnost koja se gradi na tom istom sjećanju. Istaknuo je kako pučki običaji trebaju biti nadopuna misi, a ne folklor zbog kojega ćemo dolaziti u crkvu. Predstavljanje knjige na kojoj je nazočio veliki broj vjernika uzveličao je mješoviti župni zbor kojim je ravnala autorica knjige.

Knjiga je podijeljena na osam dijelova. Prvi dio sadrži kratku povijest grada Metkovića te nastanak i povijest župe. Izgradnju župne kapele, potom nove župne crkve Sv. Nikole biskupa i Pastoralnog centra o. Ante Gabrića opisuje drugo poglavlje. Treće poglavlje posvećeno je zaštitniku župe - svetom Nikoli, četvrto raščlanjuje crkveno pučko pjevanje, a peto početke pjevanja u župi sv. Nikole. Temeljni dio knjige zauzimaju šesto, sedmo i osmo poglavlje u kojima su opisane liturgijske i izvan liturgijske pučke pobožnosti za vrijeme korizme i Velikog tjedna, sprovodni običaji te Pučka misa.

Čitatelje uz detaljniju povijest župe očekuje opis obreda uz sve važnije blagdane, osobito pjevanja i napjeve, a sam kraj knjige donosi zapisane crkvene napjeve u crtovlju i snimljene na CD-u. Snimljeni napjevi na CD-u vrijedan su dokument koji ostaje trajno za daljnje istraživanje etnomuzikolozima.

Marija (Maja) Jerković, rođena je 27. kolovoza 1977. godine u Metkoviću. Osnovu i srednju školu završila je u Metkoviću, a od 2006. do 2011. studirala je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Diplomirala je 15. prosinca 2011. na FPMOZ Sveučilišnog studija Glazbene umjetnosti smjer - Glazbena kultura i etnomuzikologija te stekla akademsku titulu i zvanje magistrice glazbene umjetnosti. Od 2006. ravna mješovitim zborom Gospe Karmelske u Bagaloviću s kojim je nastupila u mnogim župama Splitsko-makarske nadbiskupije i šire. U rodnoj župi sv. Nikole biskupa od djetinjstva je aktivna članica zbora i pomaže u sviranju i ostalim potrebama u župi. Od 1994. godine aktivno sudjeluje u glazbeno-scenskim manifestacijama na području grada Metkovića i šire. Bila je aktivna članica Kulturno-umjetničkog društva Metković te KUD-a župe Bagalović kao i Gradske glazbe Metković. Zaposlena je od 2013. u Osnovnoj glazbenoj školi Metković i Osnovnoj glazbenoj školi Opuzen kao učiteljica solfeggia. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...