Održan koncert u crkvi Svetog Ilije u Metkoviću

U organizaciji župe svetog Ilije proroka u Metkoviću, u crkvi Svetog Ilije u četvrtak 22. ožujka nakon večernje mise održan je koncert pod naslovom „Život Bogu ispjevan", u spomen glazbenika Matiše Rajčića, Metkovca, koji je cijeli svoj život posvetio pjevajući Gospodinu. Preminuo je iznenadnom smrću 1. ožujka 1996. g. u 56. g. života u Zagrebu, a iste godine u studenomu dodijeljeno mu je odlikovanje za umjetnost iz Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Prije početka koncerta sve nazočne pozdravila je voditeljica programa Romana Gabrić, posebno zahvalivši za svesrdno otvorena vrata crkve za ovaj spomendan župniku fra Anti Bilokapiću, nakon 21. g. od njegovog prvog spomendana istog datuma, 1997. g., te Milanu Kapoviću, ravnatelju GKS-a. „Svaki glas je dar neba i tko pjeva dvostruko moli", riječi su župnika fra Ante, koji je Božji blagoslov, zahvalnost i dobrodošlicu uputio nazočnima uz riječi pjesme o Bogu - Antuna Matoša, a za organizaciju napose zahvalio voditeljici i gradonačelniku Metkovića Daliboru Milanu.

Govoreći o ovom poznatom glazbeniku, koji je završio glazbenu akademiju, solo pjevanje, klavir i orgulje, između ostaloga, Romana je rekla, kako je Matiša, čije su i dvije sestre članice župnog zbora sv. Ilije, svoje prve glazbene note učio uz služavke Malog Isusa, prije nego što je pošao u školu. Jedna posebna, svima poznata slika iz njegovog života, na koju je i on sam bio ponosan i sretan, poziv je kardinala Franje Kuharića na misno slavlje i njegov solo nastup na hipodromu u Zagrebu 1994 .g., pri dolasku pape Ivana Pavla II.

Na koncertu su nastupili zborovi metkovskih župa - sv. Nikole, kojim ravna s. Marijana Cvitanović; župni zbor, bend i zbor mladih sv. Ilije uz voditeljicu s. Vedranu Krstičević i Ivanu Petrov Marić i opuzenski župni zbor i zbor mladih svetog Stjepana Prvomučenika kojim već 27. g. ravna s. Marinela Delonga. Koncert je počeo pjesmom Počinje se strašna muka, u izvedbi župnog zbora svetog Nikole, a potom su sudionici koncerta pjevali pjesme korizmene tematike, između ostalih Isus mudrost Očeva, Zdravo Križu, Pučku pjesmu iz Varoša, Pred Tobom padam nice, Prosti moj Bože, Žrtvo spasa i Puče moj. I za kraj koncerta, bend mladih župe svetog Ilije otpjevao je pjesmu „Srce predajem Ti", rado pjevanu na nedjeljnim misnim slavljima u svojoj župi, uz prethodnu zahvalu voditeljice programa Romane Gabrić, svima, koji su uzveličali ovaj spomendan, za koji vjeruje da će biti i narednih godina. Napose je zahvalila pjevačima koji u svojim župama, kako je rekla, animiraju misna slavlja i tako otvaraju Duh i onima koji bi možda rado zapjevali, a ne mogu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...