S radom započela Hrvatska katolička mreža (HKM)

Predsjednik Odbora za sredstva društvenog priopćavanja Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup Ivan Devčić susreo je 20. rujna u sjedištu HBK u Zagrebu predstavnike, djelatnike i dopisne suradnike svih tiskovnih ureda biskupija i nadbiskupija u Hrvatskoj. Povod susretu bilo je umrežavanje i početak rada Hrvatske katoličke mreže (HKM) čija su tri naglaska „integracija”, „inovativnost” i „izazov”, kako je okupljenima pojasnio glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić u izlaganju o temi „Potencijal Hrvatske katoličke mreže”.

„Učit ćemo jedni od drugih, pomagat ćemo na taj način jedni drugima”, istaknuo je nadbiskup Devčić predstavnicima biskupijskih tiskovnih ureda, izričući ponajprije zahvalu za sve ono što rade na terenu u svojim biskupijama i u hrvatskome narodu. Istaknuo je kako su se okupili „da se umrežimo, stvaramo Hrvatsku katoličku mrežu” i ta mreža može biti shvaćena u užem i širem smislu. U užem smislu hrvatska katolička medijska mreža zapravo su ustanove koje odnedavno djeluje zajedno pod krovom sjedišta HBK: IKA, HKR i novi mediji koje tek treba razviti. „Ali Hrvatska katolička mreža ste i vi koji radite i pratite Crkvu u svojim nadbiskupijama i biskupijama, a svaka od njih ima svoj ured za medije, zaposlene djelatnike i više manje potrebnu opremu za rad. Na nama je, pojasnio je predsjednik Odbora HBK za medije, da se sve što se događa u mjesnoj Crkvi ubuduće slijeva i u jedan medij, odnosno naše zajedničke medije – HKR, IKA-u i buduće portale.
 
Medijskim djelatnicima obratio se i ravnatelj HKM-a mons. Fabijan Svalina. Uz ostalo, najavio je da bi u već relativno kratkom vremenu mogli započeti suradnju i rad – u sklopu HKM-a – s onim studijima koji već postoje u nekim biskupijama. Inicijalno se o tome već razgovaralo te se nada „da će s početkom jesenske sheme ili malo dalje početi zaživljavati i ta dimenzija – da se čuje glas Crkve iz svih krajeva Lijepe Naše”. Glavni urednik Kovačić istaknuo je da je s HKM-om objedinjen medijski desk tako da se s jednog mjesta može djelovati višekanalno, naravno zadržavajući pritom dobre navike, dobre sadržaje i dobru praksu otvarajući prostor proaktivnosti, novim sadržajima i samoj reakciji korisnika Hrvatske katoličke mreže.
 

Nakon sastanka vodstva Hrvatske katoličke mreže s Tiskovnim uredima nad/biskupija u prostorijama Hrvatske katoličke mreže na zagrebačkom Ksaveru u četvrtak 20. rujna službeno je pokrenuta nova mrežna stranica Informativne katoličke agencije. Novi portal IKA-e na adresi ika.hkm.hr u rad je pustio predsjednik Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije riječki nadbiskup Ivan Devčić. Izrazivši radost zbog uspjeha projekta koji objedinjava katoličke medije Hrvatske biskupske konferencije na jednom mjestu, nadbiskup je izrazio zahvalnost svima koji su tome pridonijeli, posebno ravnatelju Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijanu Svalini i glavnom uredniku HKM-a Siniši Kovačiću. „Crkvu Gospodin umrežava, ali on nam je dao u zadatak i da koristimo sva sredstva koja su dobra da bi ta umreženost postala sve vidljivija i sve blagotvornija. U tom smislu je i ovo veliki Božji dar. Novi mediji su veliki Božji dar, kako je definirala Crkva, i u tom smislu možemo danas biti doista radosni. Dužnost je nas da svim dobrim i plemenitim sredstvima širimo ono što nam je Gospodin povjerio, da razglašujemo, da ljudima darujemo – a u konačnici to je On sam i njegova ponuda spasenja“, istaknuo je nadbiskup Devčić prije nego je „klikom“ miša objavio novu vijest na novom portalu IKA-e a time i službeno pokrenuo novi portal.

Nazočnim novinarima i suradnicima Hrvatske katoličke mreže obratio se i ravnatelj mons. Svalina. „Veselim se ovom događaju – da je svjetlo dana ugledala nova stranica Informativne katoličke agencije. Nadam se da će ona dati i veliku mogućnost svima nama koji radimo u ovom sustavu da budemo pravovremeni, da budemo vidljiviji i da naše vijesti, koje dolaze i budu ponuđene svima drugima na čitanje, budu bolje rangirane po njihovoj važnosti i njihovom značenju“, poručio je mons. Svalina. Najavio je kako će ubrzo, kroz nekoliko tjedana, biti otvorene i nove stranice Hrvatske katoličke mreže (HKM) i Hrvatskoga katoličkog radija (HKR). „Veselim se tom koraku prema boljem i kvalitetnijem. Gradimo na dobrim temeljima koje su prethodnici – od svih novinara koji su bili u ovom sustavu, do uprave, ravnatelja i svih onih koji su sudjelovali – gradili i zidali. Nadam se da će upravo to biti dobro jamstvo za dobar uspjeh na dobrobit svih onih koji očekuju dobre vijesti i radosne vijesti iz ovih medijskih prostora“, dodao je ravnatelj HKM-a.

Kako je mons. Svalina poručio i u svom uvodniku na novim IKA-inim stranicama, „djelatnost IKA-e ostaje ista: prikupljanje, obrada i posredovanje informacija i dokumenata o svim zbivanjima sa socio-religijskoga gledišta crkvenog i vjerskog života, a više od 40 novinara i stalnih suradnika pokrivat će područje života Crkve u Hrvatskoj i inozemnoj pastvi, njezinom susjedstvu, svijetu i Vatikanu. Virtualni prostor neće biti samo izvor vijesti iz života Crkve, već multimedijsko sredstvo evangelizacije i servis svim zainteresiranim javnostima, kao i sve prisutnijim personaliziranim medijima“. Uz dosadašnje sadržaje, nove mrežne stranice IKA-e korisnicima će nuditi i multimedijalni servis – foto, audio i video materijale.

Nove prostorne i tehničke mogućnosti suradnicima je zatim predstavio glavni urednik Siniša Kovačić.

Informativnu katoličku agenciju (IKA-Zagreb) ustanovila je Hrvatska biskupska konferencija 22. travnja 1993. godine. Sjedište IKA-e je u Zagrebu, Ksaverska cesta 12 a. Agencija je osnovana kao pravna osoba na crkvenom i građanskom području u svrhu prikupljanja i posredovanja informacija o crkvenom i vjerskom životu na području Crkve hrvatskoga jezika i odgovarajućih informacija o Crkvi u svijetu kao i o svim javnim zbivanjima s moralno-religijskoga gledišta.

IKA je s radom počela 1. studenoga 1993. godine, prva vijest emitirana je 10. studenoga, a prvi bilten objavljen je 13. siječnja 1994. godine. Prvi ravnatelj bio je dipl. iur. Ivica Domaćinović, a prvi glavni urednik don Živko Kustić. Službu direktora od 1995. do 1999. vršio je dr. Ilija Živković. Nakon što je zbog zdravstvenih razloga HBK prihvatila ostavku don Živka Kustića, za glavnog urednika imenovan je don Anton Šuljić, koji je službu preuzeo 1. rujna 1999. godine. Nedugo zatim on je imenovan i direktorom IKA-e. Godine 2006. ravnateljem Informativne katoličke agencije imenovan je mons. mr. Enco Rodinis, a glavnom urednicom Suzana Peran.

Nakon uspostave Hrvatske katoličke mreže, IKA 2018. godine postaje dijelom te Mreže kojoj je ravnatelj mons. Fabijan Svalina, a glavni urednik Siniša Kovačić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči blagdana Velike Gospe don Ivan Urlić, svećenik i magistar orgulja, održao je cjelovečernji koncert u župnoj crkvi ...
Stanovnici Sinja, cetinske krajine, ali i brojni hodočasnici imali su priliku uživati u nezaboravnom koncertu popularne ...
U četvrtak 3. kolovoza 2023. godine s početkom u 20,30 sati, održan je u Sinju u dvorištu franjevačkoga samostana 14. ...
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić susreo se, u četvrtak 6. srpnja, s ...
U subotu 1. srpnja održana je nova radionica u Riznici splitske katedrale pod nazivom "Mala škola ikonografije".
U župnoj dvorani na Visokoj u Splitu 15. lipnja, u skolpu trodnevne duhovne priprave za proslavu župnog blagdana, ...
Zbirka sakralne umjetnosti je otvorena 2005. godine u suradnji Konzervatorskog odjela u Splitu i Župe sv. Lovre i u ...
U okviru zajedničke proslave 57. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koju su u ponedjeljak, 22. svibnja, ...