Kontinuitet dobre prakse kao zalog u izgradnji kulturnog identiteta

U nedjelju, 22. kolovoza 2021., na blagdan krunjenja Marije za kraljicu Neba i Zemlje, u župnoj crkvi Gospe u Siti u Strožancu don Ivan Urlić održao je koncert na orguljama.

Umjetnik je za ovaj koncert odabrao stilski raznolik, ali publici jako zanimljiv program. Također, očigledan je bio i duhovni pristup odabiru repertoara što se očitovalo već u prvoj skladbi Sancta Virgo B. V. Vidala (4 varijacije na temu marijanske pjesme), jer je župa upravo pred tjedan dana proslavila svoj titular- Uznesenje Marijino. Potom su slijedile skladbe J. S. Bacha, meditativni koral Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639, te uvijek rado slušana Toccata i fuga u d-molu BWV 565. Hrvatska glazbena baština, kako i priliči,  bila je zastupljena kroz trostavačnu Sonatu Julija Bajamontija, nakon koje je slijedila Bachova transkripcija Vivaldijevog Koncerta u a-molu, BWV 593. Za kraj koncerta odabrana je zanosna Toccata iz simfonije br. 5 op. 42  francuskog simfoničara Charles Maria Widora.

Iznimno ugodna akustika župne crkve, te video prijenos zahvaljujući kojem je bilo moguće neposredno pratiti orguljaša “na djelu” (što je u slučaju orgulja uvijek zanimljivo zbog istovremenog sviranja rukama i nogama) doprinijeli su sveukupnom dojmu te je brojna okupljena publika izmamila još 2 dodatka.

Ovdje je prigodno istaknuti činjenicu da ovaj koncert nije izolirana okolnost, već bi se slobodno dalo govoriti o svojevrsnoj tradiciji budući don Ivan već 10 godina u okviru Podstranskog ljeta , a u čast župnog patrona, Velike Gospe, priređuje orguljske koncerte u Strožancu. U dotičnoj župi je već i prije ostavio znatan glazbeni utisak kroz osnivanje i rad zbora mladih, a sada nastavlja oplemenjivati kroz koncertnu djelatnost. Lijep primjer suradnje lokalne i župne zajednice sa mladim umjetnicima u izgradnji višeg nivoa kulturnog identiteta sredine.

Foto: Hrvoje Jurčević

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...