Predstavljena knjiga fra Stipice Grgata "Fra Anđelko Milanović Litre"

U utorak, 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje knjige fra Stipice Grgata pod naslovom „fra Anđelko Milanović Litre“. Ova knjiga (monografija) dio je niza „Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja“, a fra Stipičina knjiga je osma po redu.

Na samom početku predstavljanja svima okupljenima su se obratili: voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu pri Akademiji znanosti i umjetnosti, akademik Davorin Rudolf te Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Marko Mrše.

Uslijedio je središnji čin predstavljanja same knjige posvećene glazbeniku fra Anđelku Milanoviću Litri. O samoj knjizi govorili su dr. Vito Balić, dr. Ivan Botica, dr. fra Stjepan Čovo te sam autor knjige, fra Stipica Grgat.

Dr. Vito Balić u svojem osvrtu na knjigu ukratko je opisao građu knjige iz aspekta glazbe posebno ističući ulogu fra Anđelka Milanovića Litre u razvoju crkvene glazbe nakon Drugog vatikanskog sabora te njegove zasluge za ponovno pokretanje lista sv. Cecilija.

Dr. Ivan Botica, kao sumještanin fra Anđelka Milanovića Litre koji je rodom iz Otoka Dalmatinskog, osvrnuo se na sam lik fra Anđelka Milanovića počevši od njegova rođenja pa sve do njegove smrti s posebnim naglaskom na socijalno stanje mjesta i okolice iz koje je fra Anđelko potekao.

Kao posljednji recenzent bio je dr. fra Stjepan Čovo koji je ujedno bio i učenik fra Anđelka Milanovića Litre što je razlog zbog kojeg se u svojem osvrtu na knjigu fra Stjepan najviše posvetio fra Anđelkovu redovničkom životu.

Za sam kraj svim okupljenima obratio se i sam autor knjige fra Stipica Grgat zahvalivši svima na dolasku kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku ovog spomen – djela na život jednog vrijednog glazbenika i franjevca fra Anđelka Milanovića Litre.

Moderatorica predstavljanja bila je gđa Suzana Mihanović, a u glazbenom dijelu programa, nastupile su časne sestre iz Zbora sestara milosrdnica, pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči blagdana Velike Gospe don Ivan Urlić, svećenik i magistar orgulja, održao je cjelovečernji koncert u župnoj crkvi ...
Stanovnici Sinja, cetinske krajine, ali i brojni hodočasnici imali su priliku uživati u nezaboravnom koncertu popularne ...
U četvrtak 3. kolovoza 2023. godine s početkom u 20,30 sati, održan je u Sinju u dvorištu franjevačkoga samostana 14. ...
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić susreo se, u četvrtak 6. srpnja, s ...
U subotu 1. srpnja održana je nova radionica u Riznici splitske katedrale pod nazivom "Mala škola ikonografije".
U župnoj dvorani na Visokoj u Splitu 15. lipnja, u skolpu trodnevne duhovne priprave za proslavu župnog blagdana, ...
Zbirka sakralne umjetnosti je otvorena 2005. godine u suradnji Konzervatorskog odjela u Splitu i Župe sv. Lovre i u ...
U okviru zajedničke proslave 57. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koju su u ponedjeljak, 22. svibnja, ...