Radionica glagoljice u Riznici splitske katedrale

Dana 8. rujna obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Cilj ovog dana, koji je utemeljen na inicijativu UNESCO-a i redovito se obilježava od 1967. godine jest podsjećanje na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava.

Ove godine smo netom prije početka škole proslavili Međunarodni dan pismenosti učeći uglatu glagoljicu s djecom vrtićke i školske dobi.

Glagoljica kao najstarije hrvatsko pismo za čiji su nastanak zaslužna braća sv. Ćiril i Metod, prvo je pismo kojim su Hrvati bilježili svoj materinski jezik već u 10./11. st. Braća su prevela s grčkog na starocrkvenoslavenski sve najvažnije liturgijske tekstove.

Okupljena djeca imala su priliku naučiti čitati i pisati glagoljicu. Pogledali su kratke filmove u kojima su mogli vidjeti kako su se nekoć pisale knjige prije izuma tiskarskog stroja.

Upoznajući  se s mukotrpnim radom nekadašnjih pisara koji su učestalo bili dio klera spoznali su koliko je truda, strpljivosti i talenta bilo potrebno da bi nastala djela poput Hrvojevog misala, Brevijara Vida Omišljanina ili Fraščićeva psaltira.

Na kraju radionice svoje radove su ponosno ponijeli kućama kao uspomenu na nešto novo naučeno o povijesti hrvatskoga jezika.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Ususret prvoj nedjelji došašća u Riznici splitske katedrale održala se je radionica izrade adventskih vijenaca. ...
Dvije nove knjige Zdenke Čorkalo, „Susreti” i „Tragom zlata” predstavljene su 22. studenoga u sklopu 30. dana Matice ...
U sklopu devetnice Gospi od Zdravlja, u četvrtak, 17. 11. 2022. u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu ...
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu organizirali su predavanje ...
Otkrivanjem spomen-poprsja istaknutoga hrvatskog arheologa, zaslužnoga istraživača salonitanske arheološke baštine, ...
"Kiparevo svjedočenje vjere" naziv je izložbe akademika Kuzme Kovačića otvorene u četvrtak 13. listopada u Podrumima ...
U petak 16. rujna u Dominikanskom samostanu u Splitu, Hrvatska udruga Benedikt je ususret obilježavanju blagdana sv. ...
Dana 8. rujna obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Cilj ovog dana, koji je utemeljen na inicijativu UNESCO-a i ...