Božićna čestitka Trogirskog dekana

Badnju večer, Spomen Rođenja Gospodnjeg i  blagdane po Božiću vjernički puk trogirske katedralne župe tradicionalno je proslavio glasovitom Bozottijevom misom i svečanim misnim slavljima u katedrali sv. Lovre. Prigodom blagdana dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Pavao Piplica uputio je vjerničkom puku božićnu čestitku u sklopu koje se osvrnuo na pojedine medijske napise i primjedbe povodom nedavno postavljenog i otkrivenog kipa Kristova Uzašašća.




Dragi vjernici, kao vaš župnik, koji se trudi i nastoji voljeti i poštovati svakog čovjeka, bez razlike tko je i odakle je, ima li tri doktorata ili je običan radnik, seljak ili građanin, želim   svim vjernicima, svim suradnicima, svim sugrađanima i svim ljudima dobre volje čestit Božić i Porođenje Isusovo. Molim vas, dopustite mi, kako ova čestitka ne bi bila samo jedan uobičajeni  obrazac, da je malo proširim što mi i ozračje ovog Božića daje za pravo. Raduje me veliki broj vjernika na nedjeljnim i blagdanskim misama u katedrali, a mnogi me pitaju: «Otkuda toliko protivljenje Kristu, pred Božić u Trogiru? Otkuda toliko protivljenje Kristu i njegovu liku pred katedralom na cimatoriju?


Osjećam se dužnim odgovoriti: Krist je veći od katedrale i Radovanova portala. Krist je temelj katedrale i portala! To je kip Krista kojega su vjerni Trogirani, vaši djedovi i pradjedovi, naručili da ga najpoznatiji  majstor izradi. I stavili su kip na cimatorij pred katedralu u XV. stoljeću, vjerujući da je Krist i Bog i čovjek i Spasitelj čovjeka i svega svijeta.  I nema većeg poštivanja tradicije, nego taj kip vratiti tamo gdje su ga stavili naši pređi, naši vjerni Trogirani.  Krista se ne može gledati samo umjetničkim očima, nego i očima vjere.


Hoće li se obistiniti:» K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše!» Jednima je smetao u Betlehemu, drugima je smetao u Nazaretu, trećima u Jeruzalemu. Nekima je smetao u komunizmu, a nekima i u demokraciji. Svi su ga htjeli ukloniti- zanimljivo- na groblje, ali, uskrsnuo je! I ovaj trogirski Krist bio je na groblju i uskrsnuo i stalno ga uklanjanju i stalno uskrsava.
Krist na cimatoriju je Krist pred crkvom i na crkvenom terenu, sa svim potrebnim dozvolama struke, konzervatora i ministarstva, uz gotovo stopostotno odobravanje vjernika ovoga grada. O drugima ne znam. To što neki daju sebi za pravo koješta pisati, neka pišu, to je njihovo pravo. Dobro je da za Krista, pa i ovog našeg trogirskog, čuju u UNESCO-u i Ujedinjenim narodima, jer se Krist rodio za cijeli svijet.
Crkva se ne svađa i ne prepucava! Njezina je uloga prenositi Kristovu ljubav prema svakom čovjeku pa čak i prema neprijatelju. Crkva želi korektan odnos sa svima, kako u liturgiji, tako  u crkvenoj umjetnosti, tako u turizmu i u svakom poslovanju koje je Crkvi primjereno. Krist sam kaže:»Ako sam kriv dokaži, ako sam prav zašto me udaraš?» - istaknuo je dekan Trogirskoga dekanata i svima zaželio čestit Božić i svaki Božji blagoslov.