Blagovijest u splitskom sjemeništu

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" proslavili su u ponedjeljak 26. ožujka blagdan i zaštitnicu Gospu od Blagovijesti. Misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s ravnateljima sjemeništa i gimnazije kao i ostalim svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, s dekanom i profesorima KBF-a Sveučilišta u Splitu te rektorom i odgojiteljima CBS-a te ostalim svećenicima.




"Tajna utjelovljenja Sina Božjega snagom Duha Svetoga u krilu Blažene Djevice Marije zora je našega spasenja i izvor naše radosti. Stoga, danas slaveći ovu istinu naše vjere želimo izraziti radost sa sjemeništem i gimnazijom koji u ovom blagdanu slave svoj dan", kazao je na početku misnoga slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić pozdravivši sve nazočne gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje splitskih srednjih škola, bogoslove, isusovačke novake, trećoredce, kandidatice, sve djelatnike gimnazije i sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te sve okupljene svećenike i Kristove vjernike. "Današnja svetkovina zajednička je radost neba i zemlje jer Blažena Djevica Marija povezuje nebo i zemlju. Raduju se naše dvije ustanove, ali i nadbiskup Stjepan Cosmi koji je na Blagovijest 1700. godine ustanovio ovu ustanovu. Ovaj blagdan osobito su voljeli i moji predšasnici nadbiskup Frane Franić, a osobito blagopokojni nadbiskup Ante Jurić, koji je bio ravnatelj i dugogodišnji duhovnik Sjemeništa", kazao je nadbiskup Barišić obrativši se nazočnima, osobito slavljenicima gimnazijalcima i njihovim nastavnicima, koji već godinama postižu zapažene rezultate na natjecanjima iz raznih predmeta na županijskoj i državnoj razini.
Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" danas ima oko 230 učenica i učenika, od toga su 34 sjemeništaraca (4 dominikanca, 9 trećoredaca i 21 nadbiskupijski sjemeništarac) i 5 redovničkih kandidatica. Tradicionalno na svetkovinu Navještenja Gospodinova propovijeda sjemeništarac, tako je ove godine homiliju održao Mihovil Šetka. U svojoj je propovijedi, između ostaloga, istaknuo dvije važne istine naše vjere o kojima progovara blagdan Blagovijesti: utjelovljene Sina Božjega i veličina Blažene Djevice Marije koja se potpuno s povjerenjem predala Bogu. U svjetlu Marijinog primjera upitao se: koliko se mi otvaramo Bogu, prihvaćamo li njegovu volju i sudjelujemo li u Božjem planu spasenja? Upozorio je kako je cilj našega vjerničkog života sjedinjenje s Bogom, a na tom putu sazrijevanja sudjeluju roditelji, kao prvi odgojitelji u vjeri, potom Majka Crkva preko svoji svećenika i navjestitelja. Najkraći put k Bogu je preko BDM, a još kraći put je sveto vršenje svagdašnjih dužnosti, kazao je sjemeništarac Šetka te je podsjetio na milost svakodnevne molitve krunice. Svoju je propovijed zaključio riječima: "Bog nas je izabrao da s nama ostvari svoj put spasenja bilo u redovničkom, svećeničkom, obiteljskom ili posvećenom životu. Na kraju svečanoga bogoslužja ravnatelj sjemeništa dr. don Mladen Parlov uputio je riječ zahvale svima što su svojim sudjelovanjem uzveličali tu proslavu naglasivši da Gospa od blage vijesti nije samo ona koja prima blagu vijest nego postaje sadržaj te blage vijest jer je postala vrata nebeska i vrata zemaljska, nebo u zemlji i zemlja u nebu. Za vrijeme mise pjevao je mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević. U poslijepodnevnim satima na sjemenišnom igralištu održana je tradicionalna malonogometna utakmica između sjemeništaraca i bogoslova, u kojoj su pobijedili bogoslovi rezultatom 4:2. Dan prije, u nedjelju 25. ožujka u velikoj sjemenišnoj dvorani upriličena je svečana akademija na kojoj je nastupio sjemenišni tamburaški orkestar "Mosorska vila" zajedno s Mješovitim zborom gimnazijalaca. Prigodnu predstavu "Denis" autora don Živka Kustića sa sjemeništarcima pripremio je njihov prefekt don Tomislav Bašić.