Premještaji svećenika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2012.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ove će se godine ostvariti sljedeći premještaji na župama i drugim pastoralnim službama:


Dosadašnji nadbiskupov tajnik don Mario Popović odlazi u Rim na studij patrologije, a zamijenit će ga budući đakon don Franjo Frankopan Velić.


Zbog navršene kanonske dobi umirovljeni su ekonom Centralnoga bogoslovnog sjemeništa don Nikola Margeta i upravitelja Svećeničkog doma don Josip Pavić, pa će njihove službe preuzeti dosadašnji župnik Sv. Ivana Krstitelja - Krušvar don Ante Šošić, a župu će preuzeti dosadašnji župni vikar Trilja don Marijo Mihanović.




Od dijela župe sv. Mihovila - Trilj osnovana je nova župa Presvetog Srca Isusova u Košutama, a za novog župnika imenovan je don Darijo Čorić, dosadašnji župni vikar u splitskoj župi sv Pavla - Pujanke.
Dvojica profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta preuzet će nova pastoralna zaduženja: mr. don Jenko Bulić koordinirat će svećeničke susrete i njihovo permanentno obrazovanje, a njegovu dosadašnju službu Povjerenika za pastoral mladih preuzet će mr. don Mihael Prović. Službu vicerektora  Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, umjesto dr. don Maria Volarevića preuzet će povratnik iz Rima sa studija duhovnosti, mr. don Marijo Buljević.
Novo pastoralno iskustvo u gradu Splitu stjecat će i dvojica dosadašnjih župnih vikara: don Mihael Jelavić nakon dosadašnje službe u župi Sv. Spasa  - Mejaši, imenovan je za župu sv. Josipa - Mertojak, a don Vinko Beus iz župe Sv. Križa - Veli Varoš u župu Gospe Fatimske - Škrape.
Trojica dijecezanskih mladomisnika dobili su službe župnih vikara u Splitu: don Vedran Torić, uz službu profesora hrvatskog jezika u nadbiskupskoj gimnaziji, služit će u župi Svetog Križa - Veli Varoš, don  Mate Munitić u župi Svetog Spasa - Mejaši, a don Ratomir Vukorepa u župi sv. Pavla - Pujanke.
U Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima izvršene su sljedeće promjene: Umjesto dosadašnjeg župnika župe sv. Jakova na otoku Čiovu, fra Ive Sadrića, imenovan je novi župnik fra Ante Kekez, dosadašnji župnik u splitskoj župi Sv. Trojice na Poljudu, a njega će naslijediti fra Frano Delić.
Mladomisnik Hrvatske provincije franjevaca glagoljaša fra Kristijan Kovačević imenovan je vikarom u župi Sv. Obitelji u Splitu.
Hrvatska salezijanska provincija odredila je don Mihovila Kurkuta za novog župnika u splitskoj župi Marije Pomoćnice na Kmanu.
U Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, nakon izbora fra Joška Kodžomana za novog provincijala i održanog kapitula, dogovoreni su sljedeći premještaji pastoralnih svećenika u župama Splitsko-makarske nadbiskupije, koje je nadbiskup dekretima potvrdio:
Za župnika u župi Gospe Sinjske u Sinju imenovan je fra Ante Bilokapić dosadašnji župnik u Turjacima, a za župne vikare fra Petar Klapež i mladomisnik fra Kristijan Perković. Službe su razriješeni dosadašnji župni vikari fra Bože Vuleta i fra Tino Labrović te su im povjerene službe izvan Splitsko-makarske nadbiskupije.
Službu župnika Turjaka preuzima fra Mladen Marić dosadašnji župnik Baćine i Pline, a njega će naslijediti fra Pavao Norac Kevo, dosadašnji župnik u Sinju.
Župnik u župi sv. Franje - Imotski biti će fra Kristijan Stipanović, a župni vikar dosadašnji župnik te župe fra Zoran Kutleša.
Župnik u župi Gospe od Zdravlja u Splitu postaje fra Ante Udovičić dosadašnji tajnik Provincije, naslijedivši u toj službi dosadašnjeg župnika fra Matu Matića. Fra Jakov Begonja koji preseljava u Split nakon upravljanja župom sv. Ilije u Studencima bit će župni vikar, a naslijedit će ga fra Danko Glibotić. Drugi župni vikar u splitskoj župi Gospe od Zdravlja  fra Luka Banić dolazi iz župe Bajagić, a na župničkoj službi naslijedit će ga fra Ivan Dotur.
Nakon premještaja dosadašnjeg župnika župe Podbablje fra Nikice Ajdučića u župi će služiti fra Nedjeljko Čarapić, dosadašnji župni vikar u splitskoj župi Gospe od Zdravlja. Službe župnog vikara u ovoj župi razriješen je i fra Marko Duran, koji odlazi na službu na službu izvan Splitsko-makarske nadbiskupije.
Za župnika u Vrgorcu imenovan je fra Ivica Omazić, a dosadašnji župnik fra Petar Vrljičak preuzet će upravljanje župom Bast-Baška Voda, gdje je do sada služio fra Šime Nimac. U župi Zaostrog služit će fra Branko Brnas, a župu Podaca posluživat će župnik Drvenika fra Niko Glavinić.
Fra Nedjeljko Knezović preuzet će upravljanje župom Živogošće, odakle je dosadašnji župnik fra Petar Rastočić premješten za župnika župa Drašnice i Igrane, kojima je do sada služio fra Srećko Vekić.
Fra Neven Pavlinušić preuzima upravljanje župom Svih Svetih u Hrvacama, nakon dosadašnjeg župnika fra Bože Norca Kljaje.
Fra Miro Ančić preuzima službu župnika a fra Danijel Stipanović biti će župni vikar u župi Otok, umjesto dosadašnjeg župnika fra Dalibora Grčića i župnog vikara fra Bernardina Vučića.
Umjesto dosadašnjeg župnika župe Vrlika fra Josipa Gotovca na tu službu je imenovan fra Jakov Viro, a na dosadašnjoj službi župnika Potravlja zamijenit će ga fra Stanko Dotur.
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zahvalio je za predano svećeničko služenje svima koji su premješteni na službe izvan nadbiskupije, poželjevši novoimenovanim župnicima i župnim vikarima predanost u službi i obilje Božjeg blagoslova u pastoralnim nastojanjima.