Misa zahvalnica za bogoslove CBS-a u Splitu

U kapeli Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu u četvrtak 9. srpnja bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa slavili su s odgojiteljima i profesorima "Te Deum", misu zahvalnicu za proteklu akademsku  i odgojnu godinu. Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu s  rektorom CBS don Borisom Vidovićem, vicerektorom don Marijom Buljevićem, duhovnikom don Eduradom Pundom i drugim svećenicima.




Na početku misnoga slavlja nadbiskup je istaknuo kako treba zahvaliti Bogu za sve doživljeno u protekloj akademskoj  i odgojnoj godini koja je Božji dar prožet osobnim radom, zalaganjem i molitvom. "U našim životima i vremenu prisutna je providnost, no jesmo li sposobni i spremni vidjeti tu  dimenziji providnosti, darovanosti, ljubavi koja nas prati i tamo gdje smo izgubljeni, nestali i tamo gdje smo umrli", upitao se nadbiskup.


 


U svjetlu biblijskoga teksta koji govori o Josipu izdanom, prodanom i odbačenom koji je poslije i na kraju svega postao hranitelj spasitelj svoje braće i koji je zavaljivao Gospodinu  za sve proživljeno, nadbiskup je napomenuo kako je i protekla akademska i odgojna godina bila prepuna poteškoća, problema, poraza, opasnosti no kako poput Josipa na kraju treba zahvaljivati Gospodinu. Njegova providnost iznenađujuće sve vodi pema jednom uspjehu, jednom velikom iznenađenju, no pitanje je dodao je nadbiskup koliko mi uspijevamo čitati i pročitati svoj život u ovoj dioptriji providnosti, ljubavi, darovanosti koja nas ne napušta niti u trenutcima poraza, neuspjeha, nego sve to sažima u iznenađenje i darovanost života. Nadalje primijetio je kako često gledajući samo sebe ne vidimo ovu providnost i dolazimo u opasnost da postajemo vlasnici vremena, osobnosti, mogućnosti, sposobnosti da providnost pretvorimo u samovolju i onda to postaje računica, interes i iznenađenje izostaje, nema ga. Gospodin nas želi izvući iz naših kriterija , okvira, posjeda, kontrole u dimenziju darovanosti i providnosti darivajući nam Sina Spasitelja svijeta koji i smrt pretvara u život i uskrsnuće. "Život nam je dar i u ovu ljubav i providnosti potrebno je uplesti svoju odgovornost da bi pokušali biti na razini  Božje otvorenosti i onda se događa spasenje", pojasnio je nadbiskup. U nastavku važnim je naglasio kako nije dovoljno ispuniti indeks ocjenama jer to  nije zdravlje, niti spasenje, niti je uspjeh. Ono važnije je "koliko sam ja u ovom vremenu osobno ozdravio i koliko sam drugome pomogao da ozdravi. Koliko sam svakodnevno pridonosio ozdravljenju odnosa u zajedništvu i koliki je taj moj doprinos u raspoloženju drugoga koji je pao, bio potišten i jesam li ga podigao. To je neki kriterij mjere moga života i nije uspjeh ove godine u veličini ocjene, brojke nego u kvaliteti ljudskog i kršćanskog življenja". Kraj akademske i odgojne godine je vrijeme kada osobno i zajednički zahvaljujemo. Osobno zahvaljujemo napomenuo je nadbiskup za sve dobro i za ono manje dobro, a zajednička zahvala je za plodove kojih ima, među kojima su i ovogodišnji mladomisnici. Propovijed je završio riječima: "Nadolazeće vrijeme odmora neka vam bude blagoslovljeno. Budite prepoznatljivi, predani Božjoj providnosti i budite dar Božji, bogatstvo drugima. U tom duhu darovanosti i u dimenziji providnosti ispravno iskoristite ovo vrijeme za zasluženi odmor". Misno slavlje završilo je himnom "Tebe Boga hvalimo".


 


Zgrada Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, za koju je kamen temeljac postavljen 1926., podignuta je do zgrade Nadbiskupskog sjemeništa i s njom sačinjava jednu cjelinu. Sjemenište je bilo zatvoreno u tijeku II. svjetskog rata, pa su dalmatinski biskupi svoje bogoslove slali u druga sjemeništa, ponajviše u Đakovo i Zagreb. Nakon rata Bogoslovno je sjemenište ponovno bilo otvoreno i već poslije deset godina rada bilo zatvoreno od komunističkoga režima u montiranom sudskom procesu godine 1956. Ponovno je otvoreno godine 1963. i od tada neprekidno djeluje sve do sada. Najveći broj bogoslova bio je krajem šezdesetih godina, kada ih je bilo i do 120. Akademske godine 2014./15. bilo je četrdesetak bogoslova od kojih su četvorica u lipnju zaređeni za svećenike. Službu rektora obnaša don Boris Vidović, vicerektora don MarijoBuljević, a duhovnik je dr. don Eduard Punda.