Duhovne vježbe za mlađe svećenike u Livnu

U Duhovnom centru  Kuća Djeteta Isusa  u Livnu, što ga vode časne sestre Služavke Malog Isusa Splitske provincije,  održane su  od 27. do 30 kolovoza ovogodišnje duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije. Voditelj je bio fra Diego Deklić član Franjevačke provincije sv. Jerolima  koji je na službi u Samostanu na Košljunu.  Svećenicima se pridružio nadbiskup mons. Marin Barišić i pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić.  Ovaj put se okupilo svega desetak sudionika što je znatno manje nego prijašnjih godina. Razlog tome su  nedavno obavljeni premještaji petorice mladih svećenika a zatim i zauzetost  nekih od njih u neposrednoj pripremi Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu (15. i 16. rujna).

Prekrasan prirodni krajolik Duhovnog centra uz rječicu Žabljak, udoban smještaj, gostoljubivost časnih sestara kao i idealni vremenski uvjeti kontinentalnog podneblja  livanjskog kraja na svoj način su pridonijeli  tjelesnoj opuštenosti i duhovnoj raspoloživosti.  A takvo je raspoloženje potrebno da se u sabranosti i šutnji preko poticaja  voditelja dogodi susret s Božjom Riječi. Kad osjeti Kristovu blizinu  u svojemu srcu, čovjek biva očišćen, prosvijetljen i osnažen njegovom ljubavlju da spozna svoje poslanje i da vjerno vrši Božju volju i izvrši poslanje u Crkvi. Tijekom duhovnih vježbi njegovali smo šutnju, zajedno smo molili jutarnju i večernju molitvu, te dan završavali klanjanjem i povečerjem. Na rasporedu je bilo po jedno razmatranje prije podne i jedno poslije podne. Euharistijsko slavlje slavili smo oko podneva s homilijom voditelja da bi ono uistinu bilo fons et culmen naših duhovnih razmišljanja tih dana.

Fra Diego je u uvodnom razmatranju naznačio smjer kojim će poći u svojim nagovorima. Naveo je kao temeljno polazište evanđeosko mjesto gdje Isus odabire dvanaestoricu da budu s njim i da ih šalje. Ovi dani su, nastavio je, naš godišnji ispit savjesti, jesmo li s Gospodinom i kako smo s njim povezani. Ako nismo u njegovoj blizini, ne osluškujemo njegovu Riječ koja nas ispravlja i prosvjetljuje, ne napajamo se na izvoru vode žive, ne može pravo uspjeti naše poslanje i naša svećenička služba. Zato važi pravilo: u duhovne vježbe ući čitav, biti sam sa sobom te izići promijenjen. Sljedeća tri razmatranja bila su razmišljanje o trostrukoj svećeničkoj službi: naviještanja, posvećivanja i upravljanja na temelju kateheza što ih je svojevremeno držao papa Benedikt XVI. Prenoseći nam  misli velikog teologa i pape Ratzingera o službi nas zaređenih Kristovih službenika voditelj je progovorio osvježavajuće, živo, duboko i osobito životno aktualno. Peto razmatranje bilo je uokvireno u pokorničko bogoslužje i služilo je kao priprema za ispovijed. U završnom nagovoru fra Diego je progovorio o nekoliko bitnih crta marijanske svećeničke pobožnosti. Blažena Djevica Isusova majka je pralik Crkve Božje i uzor vjere. Nju je Gospodin ostavio nama za majku. Zato su temeljne značajke lika Bogorodice (svekolika raspoloživost za Boga, slušanje i vršenje njegovih riječi, poniznost i nenametljivost) i temeljne crte svećeničke duhovnosti. (NA Ančić)