Blagoslov kipa sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice OFS

U Splitu na Trsteniku postavljen je brončani kip sv. Elizabete Ugarske (1207. – 1231.), zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda (OFS). Kip je izradila Yrsa von Leistner (1917. – 2008.), ugledna njemačka akademska kiparica svjetskoga glasa. Obred blagoslova brončanoga kipa obavljen je na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, u četvrtak, 4. listopada 2018. u Splitu na Trsteniku. Uz kip blagoslovljena je i Košara s „kruhovima i ružama“ koji simboliziraju evanđeosku poruku koju je u svom vremenu svjedočila sv. Elizabeta Ugarska: ,„solidarnu ljubav“ (Mt 25, 31-40) i „tko je moj bližnji“ (Lk 10, 25-37). Košaru s „kruhovima i ružama“ u ime Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik prinijela je Mira Maslov, OFS, ministra.

Obred blagoslova obavio je i potom predslavio misu fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Koncelebrirali su fra Marko Mrše, OFM, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilište u Splitu, don Danko Kovačević, župski vikar u župi Gospe Fatimske (Split) i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent. Fra Marko Babić, OFM, vikar samostana i profesor u mirovini i fra Ivica Jurić, magistar bogoslova i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilište u Splitu sudjelovali su na slavlju blagoslova kipa.

Zbor crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevački bogoslovi i OFS „Blagovijest“ otpjevali su za vrijeme blagoslova pjesme „Elizabeto, mila ti“ (glazba: Kamilo Stjepan Kolb, OFM) i „Svetoj Elizabeti“ pod ravnanjem zborovođe Pere Prosenice. Uz domaćina, Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik, na slavlju blagoslova sudjelovali su članovi i ostala četiri Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) grada Splita i tri Mjesna bratstva OFS-a koja gravitiraju gradu Splitu. U svojoj je propovijedi fra Domagoj načinio poveznicu između sv. Elizabete i Splita, kazavši, između ostaloga: „Postavljanjem kipa Sv. Elizabete Ugarske u okrilju samostana Časnoga Sluge Božjega o. Ante Antića u Splitu ta povezanost nanovo se doziva u sjećanje. U samom središtu grada Splita nad ulazom u katedralu kosti su njezinih nećakinja Margarete i Katarine, a s terase samostana i samostanske crkve Presvetoga Otkupitelja pruža se pogled na grad Klis u čijoj su tvrđavi rođene njezine nećakinje.“

Brončani kip sv. Elizabete Ugarske kojeg je izradila Yrsa von Leistner, akademska kiparica darovala je 2008. godine Družba sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga, Provincija „Navještenja Gospodinova“, Split u trajno vlasništvo, Franjevačkom klerikatu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku. U slavlju blagoslova kipa sudjelovale su i predstavnice Družbe sestara milosrdnica.