Koncert Mandolinskog sastava Sanctus Domnio – drugi dan devetnice sv. Dujmu

Drugoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u nedjelju, 29. travnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Matko Džaja, župnik splitske župe sv. Roka na Manušu.

Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti zbor župe sv. Roka na Manušu, koncert je upriličio Mandolinski sastav Sanctus Domnio. Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića, a Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio Split utemeljeno je 1991. godine i povjereno je vodstvu dirigenta Vladimira Lukasa. Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble kao i preradbe skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Održao je velik broj koncerata u domovini i inozemstvu. Redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista u Imotskom, gdje odnosi prve nagrade a sudionik je i brojnih međunarodnih festivala i natjecanja te je i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Orkestar je snimio tri vlastita nosača zvuka.

Kroz sastave Društva prošlo je više od stotinu mladih glazbenika, koji su izvodili djela mnogih hrvatskih i stranih skladatelja, od baroknih pa sve do suvremenih, te praizveli više djela koja su bila posvećena upravo sastavima Društva. Svake godine Društvo organizira i vlastite škole mandoline i gitare, a oko Društva i Orkestra formirao se "splitski mandolinski krug". Posebno su se posvetili izvođenju suvremene mandolinske glazbe hrvatskih skladatelja i u Hrvatskoj su već održali nekoliko koncerata u ciklusu Mandolina Croata, zasnivajući na njima i programe svojih nastupa u inozemstvu.

Orkestar Sanctus Domnio pod ravnanjem prof. Vladimira Lukasa izveo je skladbe autora C. Mandonica, A. Amadeia, V. Sunka, Ž. Brkanovića i G. Tudora. Mandonicovu „Music for play – Ritmico“ izveo je Mandolinski orkestar Anđeli svirači, a mandolinski kvartet za Amadeievu skladbu Suita Marinaresca  bio je: Ivana Kenk Kalebić, Sandra Katunarić, Stela Ivanišević i Antonija Škorput. Koncertna majstorica bila je Ivana Kenk Kalebić, prof.