Župa Materinstva BDM - Split-Brdasplit-brda

Adresa: Mostarska 42 A, 21000 Split
Telefon: (021) 506-309

 

Župnik: don Darko Matijević

Raspored sv. misa


Nedjeljom: u 8.00, 10.00, 11.30 i 18.00 sati. Od kraja ožujka do kraja listopada večernja sveta misa je u 19.00 sati.
U srpnju i kolovozu nema svete mise u 11.30 sati.

Radnim danom je sveta misa u 18.00, odnosno u 19.00 sati.

Povijest

Župa obuhvaća krajnji sjeveroistočni dio Splita, koji je naseljen poslije Drugog svjetskog rata. U početku su na Brdima građene obiteljske kuće, a kasnije su podignute velike stambene zgrade. Župa je osnovana 15. kolovoza 1966., a njezino je otvorenje bilo 11. listopada iste godine, na blagdan Materinstva Bl. Djevice Marije, u kapeli sv. Dujma u Dujmovači. Župa je povjerena  svjetovnim svećenicima. Prvi župnik bio je don Alojzije Bavčević. Područje župe poslije toga stalno se povećavalo izgradnjom obiteljskih kuća i stanbenih visokogradja, pa su devedesetih godina na području ove župe ustanovljene još dvije nove: Ravne Njive i Neslanovac.

Nekadašnja župna kuća kupljena je novcem Biskupskog ordinarijata, a imala je podignuto pokriveno prizemlje. Kupnju je izvršio, po nalogu tadašnjeg biskupa Frane Franića, don Zdenko Bralić, ekonom Velikog i Malog sjemeništa u Splitu. Prvi župnik novoosnovane župe bio je don Alojzije Bavčević, koji je kupljeno prizemlje preuredio da bi moglo služiti za kapelu i nastavio nadogradnju kata na kojemu se nalazio župni ured i stan za župnika. Kuća je stavljena pod  krov 15. svibnja 1967.

Matične knjige vode se od osnivanja župe 1966. godine. Župa ima oko 6.500 stanovnika. Župa pod vodstvom župnika don Ivana Matkovića izdaje župni list Naša Gospa na Brdima.  

U župnom pastoralu od početka pomaže u katehiziranju i vođenju crkvenog pjevanja jedna redovnica Družbe sestara milosrdnica. Godine 1998. u župi je podigla svoju kuću Družba sestara Kraljice svijeta u kojoj borave tri sestre.

Crkve

IMG 80391. Župna kapela Materinstva Blažene Djevice Marije nalazi se u prizemlju župne kuće. Da bi se dobilo više bogoštovnog prostora, uklonjen je sjeverni zid prizemlja zgrade i kapela je povezana s natkrivenim dvorištem, veličine kao i nutarnji prostor kapele. Župa je još 1997. izradila nacrt i napravila maketu nove crkve i pastoralnog centra i nabavila još 1986. godine Gospin kip za novu župnu crkvu, koji je unikat jednog akademskog kipara. Kip je blagoslovljen iste godine na blagdan Materinstva Bl. Dj. Marije.  

brda2. Nova župna crkva Materinstva Blažene Djevice Marije posvećena je  2013. godine. Sama crkva, čiji je projektant Zoran Jeramaz, prostire se na površini od 500 kvadrata, a pripadajući joj pastoralni centar s tri dvorane na 300 metara četvornih. U sklopu crkve još je jedna dvorana, koja će biti na raspolaganju i župi i učenicima OŠ “Brda”. Zvona novog Božjeg hrama lijevana su u Italiji, a posvećena su Gospi, sv. Josipu i sv. Ivanu Apostolu.

 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 28
 Prvopričesnici 59
 Krizmanici 51
 Ženidbe 14
 Sprovodi 18

Ulice

Drniška (cijela)
Hercegovačka (neparni od 71 do 123)
Imotska (cijela)
Kumičićeva (cijela)
Mostarska (neparni od 1 do 99 i parni od 2 do 70)
Petravićeva (cijela)
Plitvička (cijela)
Put Brda (cijela)
Put Ravnih njiva (cijela)
Put Sjeverne luke (svi parni brojevi)
Ramska (cijela)
Raosova (cijela)
Sarajevska (svi neparni i parni od 48 do kraja)
Solinska (neparni od 11 do 17 i parni 2 i 4)
Sirokobriješka (cijela)
Triljska (cijela)
Vranjički put (cijeli)
Vrlička (cijela)