Župa Presv. Srca Isusova - Split-Visokasplit visoka presveto srce isusovo

Adresa: Ninska 1, 21000 Split
Telefon: (021) 468-445

Web stranica župe: Župa Presv. Srca Isusova - Visoka

Facebook stranica župe: Župa Presv. Srca Isusova - Visoka

Župnik: don Ivan Terze
Župni vikari: don Slavko Volarević i don Antun Mate Antunović.

Raspored sv. misa


Nedjeljom: u 8.00, 9.30, 11.00 i 18.00 sati. Od travnja do listopada večernja sveta misa je u 19.00 sati.
U srpnju i kolovozu nema svete mise u 11.00 sati.

Radnim danom su svete mise u 8.00 i u 18.00 sati, a od travnja do listopada u 8.00 i u 19.00 sati.

Povijest

Župu je osnovao nadbiskup Franić 15. kolovoza 1966. godine, iako u to vrijeme župa nije imala ni crkve ni stana za župnika. U odluci osnivanja župe rečeno je da će se novom odlukom odrediti početak djelovanja ove, kao i svake druge nove župe.  

Župa je u početku obuhvaćala znatno veći teritorij, nego što ga ima danas jer su naknadno od nje odvojene župe na Trsteniku i Mertojaku.

Kuću, za prvotnu župnu kapelu i za stan župnika, kupila je Nadbiskupija dok se je kuća gradila. Zemljište sa započetom gradnjom kuće kupio je nadbiskup Franić za 20.000 USA dolara što ih je darovao Jozo Poduje, odvjetnik u SAD, hrvatski iseljenik iz Visa. Prigodom osnivanja župa je imala oko 30.000 stanovnika. Župa je počela djelovati 7. rujna 1968. godine, a prvi je župnik bio o. Valentin Miklobušec, Družbe Isusove. Nakon što su isusovci preuzeli župu, oni su kuću nadogradili i uredili za potrebe bogoslužja, katehizacije i stanovanja župnika i njegova pomoćnika. Kuća je završena 1970. godine. U prizemlju je župska kapela, a u podzemlju vjeronaučna dvorana. Misa nadbiskupa Franića na Božić 1969. godine značila je otvorenje župne kapele. U prostorijama na katu bili su župni ured i prostorije za župnika i njegova pomoćnika.

Nova župna crkva posvećena je 2009.

Matične knjige počele su se voditi od početka djelovanja župe 1968. godine.

Danas na području župe ima oko 14.000 vjernika. U župnom pastoralu pomažu sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, koje stanuju u svom samostanu u gradu. Župa je nekoliko godina izdavala list Glas Visoke. Dobro je spomenuti da je Visoka stari naziv za ovaj dio Splitskog poluotoka, koji se tako zvao i u 13. stoljeću.

Crkve

split visoka presveto srce isusovo1. Nekadašnja župna kapela Presvetog Srca Isusova nalazi se, kako smo već spomenuli, u prizemlju kuće. Kapela ima 150 četvornih metara, što je premalo za potrebe tako velike župe.  Svetohranište i kip Srca Isusova djelo su umjetnika Andre Kukoča. 

 

visoka2. Nova župna crkva Srca Isusova i pastoralni centar gradjen je na vrhu Visoke. Treba reći da je još 1997. godine dobivena lokacija za novu župnu crkvu. Nacrt je izradio arhitekt Dario Gabrić. Prva faza izgradnje obuhvaćala je gradnja crkve i zvonika s popratnim prostorijama. U drugoj fazi gradnje podignut je župni ured i stambene prostorije za pastoralno župno osoblje te pastoralni centar s ostalim sadržajima. Nadbiskup Barišić blagoslovio je 2004. godine radilište, a kamen temeljac blagoslovio je 1998. godine papa Ivan Pavao II.  Sama crkva ima 600 kvadrata, a prostorije pastoralnoga centra 500 kvadrata. Zvonik s križem visok je 35 metara. Izvođač armirano-betonskih radova je „Konstruktor“ iz Splita, a ostali dio posla obavile su druge građevinske firme. Kameno-klesarske radove: ambon, oltar, krstionicu, svetohranište, prezbiter napravila je kameno-klesarska radnja Branimira Marovića iz Mravinaca. Crkva je posvećena 2009. godine.

split visoka kapelica sv kriz3. Usputna kapelica Svetog Križa nalazi se s južne strane Poljičke ceste, na početku usjeka s istočne strane. Kapelica je podignuta od bijeloga klesanog kamena između dva svjetska rata. U posljednje je vrijeme popravljena. To je spomen kapelica u kojoj se ne obavlja bogoslužje.

 

 

 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 52
 Prvopričesnici 77
 Krizmanici 92
 Ženidbe 14
 Sprovodi 35

Ulice

Barešićeva (cijela)
Cesta mira (cijela)
Dizdareva (cijela)
Getaldićeva (neparni od 15 do 35 i parni od 16 do 46)
Janjevska (cijela)
Jeretova (cijela)
Krbavska (cijela)
Kroz Smrdečac (neparni i parni od 19 do 37)
Matice hrvatske (neparni od 31 do kraja i parni od 106 do kraja)
Ninska (cijela)
Ozaljska (cijela)
Paštrićeva (cijela)
Pazinska (cijela)
Poljička cesta (neparni i parni od 32 do 68)
Sv. Nikole Tavelića (cijela)
Šopova (cijela)
Velebitska (sedam privatnih kuća)
Vidina (cijela)
Vinodolska (cijela)
Vrazova (cijela)
Vrh Visoka (cijela)
Vukovarska (parni od 160 do kraja)