Trogir: Krunica - ružarij najmoćnija kršćanska molitva

U svetištu bl. Augustina Kažotića kojeg opslužuju oci Dominikanci i gdje se svaku dan prije misnog slavlja molili krunica - ružarij. Koju je službeno uveo papa Dominikanac 1568. godine nakon pobjede kršćanske vojske nad Osmanlijama kod Lepanta. Održana je trodnevnica gdje se nakon molitve krunice održala procesija sa malim Gospinim kipom kroz klaustar. Na sam blagdan održana je procesija i misno slavlje koju je predvodio o. Veseljko Begić oko Pasika sa velikim gospinim kipom kojeg su nosili članovi udruge Karmeličana uz pratnju crkvenog zbora i vjernog puka koji su molili krunicu - ružarij. Zanimljivo je da o. veseljko ovlasti ministranta Narka Bakicu za pričest koji to zdušno radio.




U propovijedi o. Veseljko Begić je napomenuo da su Dominikanci prvi prihvatili molitvu krunice poslije pobjede kršćanske vojske na Turskom vojskom jer u to vrijeme je cijeli kršćanski svijet molio krunicu i papa Dominikanac je dobio spoznaju  preko krunice da je kršćanska vojska pobijedila. U tom srazu sudjelovale su dvije galije iz Trogira i jedna i Kaštel Staroga. Potom su molitvu krunice - ruŽarija prihvatili Franjevci i poslije se to proširilo na cijeli kršćanski vjernički svijet. O. Veseljko je napomenuo da današnji papa kaže da Europa ima kršćanski korijen iz kojeg će se obnoviti mladice i ponovo će biti kršćanska kao što je nekoć bila. Danas je blagdan Gospe od Ružarija, a to dolazi od riječi roza - ruža, to je najljepše cvijeće koje nekom možemo pokloniti. Prva koja je izmolila tu molitvu je sv. Elizabeta. Gdje god molimo krunicu nismo sami s nama je Gospa koja je bila s apostolima. Marija je prva koja je potpuno prihvatila Boga razumijući da je On jedini koji je može usrećiti i dovesti na pravi put.
Nema svetca koji nije molio krunicu i utjecao se Gospi. Onaj koji moli ružarij i preko toga Gospu neće izgubiti Boga koji je cilj svakog kršćanina. Naši branitelji nosili su ružarij oko vrata gineči ne samo za Hrvatsku nego i za Gospu. Čovjek je najveći kada kleči i kada moli krunicu. Molimo Gospu da nas sačuva od zla koje je počelo vladati Europom, posebno ružarij tako je blagopokojni papa ivan Pavao II naglasio da krunica - ružarij najmoćnija molitva koju bi trebali prakticirati svi kršćani. Iza gospine krunice najjača molitva je križni put kojeg je utemeljio sv. Franjo jer je uvidio da bez križa nema pravoga puta.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...