Predstavljena knjiga fra Miroslava Modrića "Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič"

Predstavljanje knjige "Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič" autora fra Miroslava Modrića održano je u srijedu, 30. listopada 2013. u prepunoj velikoj dvorani franjevačkog samostana u Splitu na Trsteniku. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fra Ante Vučković, dr. sc. fra Domagoj Runje te prof. dr. sc. Josip Vrandečić. Kroz program je vodio prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić, a u glazbenom dijelu sudjelovali su franjevački bogoslovi. Knjiga je tiskana u izdanju nakladničke kuće Verbum i u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja-Split.




Na početku predstavljanja u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja riječi pozdrava uputio je provincijal fra Joško Kodžoman koji je pozdravio sve nazočne u ime Franjevačke provincije, čiji član fra Miroslav Modrić. "Ovo prošireno, nadopunjeno i znatno obogaćeno drugo izdanju njegove knjige, plod je njegovog dugogodišnjeg predanog rada. U ovu je knjigu, s jedne strane, uloženo mnogo vremena i ljubavi prema svetim mjestima, koja čuvaju uspomene na najveće i za nas kršćane najsvetije trenutke ljudske povijesti. S druge pak strane, prelistavajući knjigu uočljiva je i autorova fasciniranost tekstovima Svetog pisma, koji se neprestano referiraju na zemljopisni prostor u kojem su najvećim dijelom i nastali. Provincijal je naglasio kako je dodatni motiv u nastajanju ove knjige bila i misao da se hrvatskoj čitalačkoj publici, na poseban način vjerničkom i hodočasničkom puku, ponudi dovoljno opsežan, informativan i stručan materijal, koji govori na produhovljen način o relevantnim mjestima i imenima svetopisamske povijesti. "Imajući u vidu mali ili nedostatan broj djela koja nam upravo na hrvatskom jeziku rasvjetljuju tamu kojom je prekrivena daleka biblijska prošlost, možemo za ovo djelo reći da predstavlja značajan doprinos u teološkom i kulturnom sazrijevanju naše nacije. Zbog fra Mira i njegove knjige uistinu smo ponosni na naš franjevački doprinos u jačanju naših veza sa Svetom zemljom", zaključio je provincijal.
U ime izdavačke kuće Verbum nazočnima se obratio Miro Radalj koji je istaknuo iznimnu ulogu fra Miroslava Modrića kao voditelja koji je ostavio neizbrisiv dojam na hodočasnike i njegovu ljubav prema Svetoj zemlji kao i uloženi veliki trud u stvaranja ove njegove knjige. Prof. dr. sc. Josip Vrandečić predstavio je knjigu pod vidom povijesti. On je istakao kako knjiga obuhvaća brončano doba i Abrahama u Kanaanu, vrijeme sudaca i kraljeva, babilonsko, perzijsko i helenističko razdoblje, zatim vrijeme rimske vlasti, Krista, bizantinsko kršćansko vrijeme. Posebno je istakao ulogu sv. Nikole Tavelića i nazočnost franjevaca u Svetoj zemlji.
"Autor desetljećima vodi grupe hodočasnika po zemlji o kojoj piše. Iz iskustva zna da se tek u živom dodiru sa zemljom i ljudima, sa sadašnjošću i prošlošću rađa zanimanje za dubljom spoznajom i probuđuje pitanja o Isusu po kome se za kršćanskog hodočasnika i naziva ova mediteranska zemlja", napisao je u recenziji knjige fra Ante Vučković koji je na predstavljanju govorio iz perspektive hodočasnika. Na početku je naglasio kako iznimno snažan utjecaj na hodočašće ima voditelj. Taj utjecaj može biti pozitivan i negativan. Voditelj može hodočašće pokvariti, pokazati zemlju u krivom svjetlu, ali s druge strane voditelj može otvarati oči, probuđivati interes i voditi ga. Zadatak je voditelja da ima oči za zemlju i srce za hodočasnika. "Naime, hodočasnik na hodočašću otkriva velike nedostatke: ne poznaje povijest, ne zna čitati znakove vremena, ne zna čitati arheološke iskopine, ne zna jezik, ne zna dobro ni tekstove. Konačno otkrije da ne pozna dovoljno ni samoga sebe. Tu je uloga voditelja da otvara oči za ono što se činilo poznatim, ali je nepoznato. Knjiga fra Miroslava Modrića je pomoć na putu, pomoć u snalaženju jer se hodočašće iskustveni dio života, a knjiga je naknadno stjecanje znanja o doživljenome. Ova knjiga je veliki doprinos hrvatskoj hodočasničkoj kulturi kao i kulturi putovanja", kazao je Fra Ante Vučković
Fra Domagoj Runje predstavio je knjigu fra Mira Modrića pod biblijskim vidom. Naglasio je da ova knjiga bez sumnje među svim drugim knjigama koje treba pročitati radi Svetoga pisma po svom sadržaju i obliku spada u one čija je veza sa Svetim pismom vidljiva na prvi pogled. Tu je od praktične važnosti pogotovo prilog pod naslovom Neki navodi Svetoga pisma uz pojedina mjesta, gdje se uz svako navedenom mjesto po abecednom redu navode neka biblijska mjesta gdje se dotično mjesto navodi. Tako čitatelj brzo i lako može mjesto koje posjećuje bilo fizički bilo u čitateljskoj mašti povezati s osobama i događajima koji su se dogodilo na dotičnom mjestu. Fra Domagoj je istakao kako ne zna koliko je to autor svjesno, no znakovita je činjenica da knjigu zaokružuju dvije zasigurno najznačajnije novozavjetne osobe, koje potvrđuju ovu koncepciju knjige. Prvi je Isus, a drugi Pavao.
Fra Miroslav Modrić je na kraju predstavljanja zahvalio Bogu, Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, izdavačkoj kući Verbum, Nadbiskupiji Splitsko-makarskoj, samostanu u Splitu na Trsteniku, predstavljačima i voditelju programa, tehničkom uredniku i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u tiskanju knjige. Posebnu riječ zahvale izrekao je hodočasnicima koji su na hodočašćima mnogo naučili od njega, ali, priznao je fra Miro, i on je od njih. Na kraju je zahvalio i agenciji Ichits Travel koja redovito organizira hodočašća u Svetu zemlju pod vodstvom Nataše Bulić. Agencija Ichits Travel na završetku programa organizirala je nagradnu igru te dodijelila besplatno hodočašće u Svetu zemlju za jednu osobu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...