Koncert zborske glazbe u katedrali sv. Lovre u Trogiru

U sklopu Trogirskog kulturnog ljeta, u organizaciji grada Trogira, odnosno dogradonačelnika Radovana Slade Šilovića zaduženog za kulturu, u katedrali sv. Lovre, 3. srpnja 2014.  održan je koncert klasične zborske glazbe, jednog od najprestižnijog profesionalnog zbora u svijetu Pro Musica iz Princetona u državi New Jersey  - USA pod dirigentskom palicom i umjetničkim vodstvom Ryana Brandaua uz pratnju glasovira za kojim je bio Mark Laseter te nazočnost brojnih štovatelja zborskog pjevanja i klasične glazbe, među kojima je bio navedeni dogradonačelnik, vijećnici Ivan Bojić,  dr. sc. Dar Kostović, dr.sc Fani celio Cega, kao i mnogi umjetnici Trogira istrani turisti.  U programu koji je trajao oko sat vremena Zbor je izveo skladbe: John Rutter: Requiem - Hannah Nadelson, sopran; JamesErb: Shenandoah; Morten lauridsen: Sure on this shining night; Stephen Paulus: Piligrims' Hymn; William dawson: Soon I Will be done; Moses Hogan: Every time I feel the Spirit;...





Na kraju koncerta Radovan Slade Šilović je napomenuo da je ova večer nezaboravna "Naša duhovna čula još će dugo osjećati glasove zbora pro Musica. Vjerujemo da će i vama, našim dragim gostima ostati u sjećanju duh našeg grada. Bio je to nesvakidašnji spoj Trogira starog kao vrijeme i vaših glasova koji su nas oplemenili  i koje ćemo pamtiti dugo. Hvala vam od srca pojedinačno, kao i cijelom zboru. Želim vam ugodan boravak u našoj lijepoj Hrvatskoj", zaključio je dogradonačelnik. Potom se dirigent zahvalio dogradonačelniku i gradu Trogiru na gostoprimstvu kao i svima koji su imali čulo za ovu vrstu zborskog pjevanja. Iznenađen je kulturno umjetničkom  ljepotom Trogira u kojem je utkana duhovna komponenta svi onih koji su ga gradili i održavali kroz stoljeća te žive danas u njemu.


Na  samom kraju koncerta dogradonačelnik Slade Šilović  se zahvalio dirigentu Ryanu Brandau što su uz Trogir odabrali Poreč i Dubrovnik za mjesta u Hrvatskoj gdje su održali koncerte unutar europske turneje. Potom su izmjenili prigodne poklone - Monografiju Trogira i monografiju Princenton Pro Musica.


Princeton Pro Musica  - profesionalna zborska glazba - Princenton  -  to je zbor koji  djeluje već 35 godina. Hvaljen je kao jedan od New Jersey premijera zborova. Izvodi velika klasična, suvremena i multikulturalano važna djela s orkestrom i solistima.Postoji za obavljanje pjevačkih majstorija i drugih djela zborske literature s energije, strasti i beskompromism umjetničke izvrsnosti. Oni  vjeruju u moć zborske glazbe da podigne svijest  i preobrazi sadašnju i buduću publiku, izvođače i zajednice.
Princeton Pro Musica uključuje zbor od 100 glasova, komorni zbor i orkestar. Primarna svrha organizacije, od svog osnutka u 1979, je prezentacija velikih zborskih djela - klasične, suvremene i multikulturalne glazbe  s orkestrom.
Princeton Pro Musica Orkestar se sastoji od istaknutih profesionalnih glazbenika iz New Jerseya, New Yorka i Philadelphije. Orkestar je bio nazočan na  mnogim pretplatama koncerata, svira djela u rasponu od Barber Adagio za gudače da Beethovenove Devete simfonije.


Princeton Pro Musica je dobitnik tri priznanja s potporom  od Chorus Americi, a financira se u sklopu državnog vijeća New Jersey za umjetnost. Umjetnički ravnatelj Ryan James Brandau donosi  Princeton Pro Musica širok i dubok doživljaj koji vodi pjevačke i orkestralne ansamble. Osim vodećeg Princeton Pro Musica, on djeluje kao umjetnički ravnatelj Monmouth Civic Chorus. On je i na fakultetu Westminster zborova College, gdje radi sa Simfonijskim zborom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...