Predstavljena knjiga "Gospa i Hrvati"

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin u četvrtak 13. svibnja održano je predstavljanje knjige "Gospa i Hrvati" prof.dr.sc. don Josipa Mužića.

U predstavljanje knjige uveo je Jurica Benzon, knjižničar i moderator večeri objasnivši kako je za predstavljanje knjige odabran taj datum jer smo ove godine uz blagdan Gospe Fatimske na taj dan slavili i blagdan Uzašašća Gospodinova, a i cijeli mjesec svibanj je, kao i listopad, posvećen Majci Božjoj. Brojni marijanski blagdani u Hrvatskoj se slave upravo u svibnju iz čega je i vidljiva velika povezanost između Gospe i Hrvata.

Nakon Juričinog uvoda o knjizi je i sa teološkog, ali i sa svjetovnog stajališta, govorila Ana Peroš, dipl. theol. s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Ana je na kraju svog izlaganja naglasila kako bi ovo gotovo enciklopedijsko djelo u kojem je don Josip prikupio, obradio i sa svijetom podijelio brojne činjenice o marijanskoj pobožnosti u Hrvata kroz stoljeća, što djelu daje i veliki znanstevni značaj, trebalo naći mjesto u svakoj katoličkoj obitelji.

„Ova knjiga otkriva veliku marijansku ostavštinu u hrvatskom narodu, a znamo da su Hrvati kroz povijest uvijek bili na razmeđi ratova i često su se morali boriti za sačuvati svoj identitet. Don Josip je u knjizi donio brojne dokaze kako im je upravo vjera i zazivanje Gospe da ih pogleda i pomogne im davala snagu kroz vjekove i pomogla da sačuvaju svoj identitet. Danas se često govori samo o znanstvenim činjenicama i onaj nadnaravni diskurs se zanemaruje, stavlja ga se u kontekst legendi, ali da tomu nije tako svjedoči upravo i ova knjiga jer brojne crkve i crkvice koje su ljudi gradili u znak zahvalnosti Gospi tome i danas svjedoče – komentirala nam je Ana dodavši kako ju je i samu iznenadila brojnost crkvica i crkvi diljem hrvatske i područja na kojem žive Hravti posvećenih Gospi i drugim svecima što su najbolji dokazi snage vjere hrvatskog naroda kroz stoljeća.

Sam don Josip u svom je obraćanju kazao kako je marijanska pobožnost među glavnim sastavnicama hrvatskog katoličkog identiteta te je ona nerijetko povezana i s opstankom samog naroda čemu svjedoče mnoga hrvatska svetišta podignuta kao znak zahvalnosti Gospi. Don Josip u knjizi upravo i opisuje i istražuje brojna marijanska svetišta, istražuje njihovo podrijetlo i brojna čuda koja su vezana uz ta svetišta, odnosno, sadržaj je najvećim dijelom usredotočen na odnos hrvatskog puka kroz stoljeća prema Gospi. Za prikaz odnosa između Marije i Hrvata don Josip se koristio trima glavnim izvorima: nadnaravnim Gospinim zahvatima, pučkom pobožnošću i proniknućima hrvatskih Božjih ugodnika o Mariji.

„Nadam se da će i ova knjiga doprinjeti povratku našeg naroda marijanskim pobožnostima koja smo u posljednje vrijeme značajno zanemarili. Nedavno sam čitao jednu knjigu o svetištu u Mariji Bistrici, tamo su se prije registrirala čuda i bilo je zabilježeno preko 700 čuda. Neki znanstvenici ta čuda pokušavaju zatrti objašnjenjem da se dijete koje se utopilo i ponovno oživilo zapravo nije utopilo, i tako su našli objašnjenja za sva ta čuda, a mi danas ta objašnjenja prihvaćamo i tako sami pobijamo svoju vjeru. Danas na čuda gledamo kao na nešto što je legenda, ali čuda se događaju i dalje, svaki dan, pitanje je samo koliko snažno vjerujemo i molimo li dovoljno. Izmolite s obitelji svaki dan barem jednu krunicu i vidjet ćete kako se mala čuda svakodnevno događaju, ne smijemo zaboraviti i zanemariti snagu molitve, moramo dopustiti da se čuda i dalje događaju i u nama i oko nas.   – kazao je don Josip dodavši kako moramo ostati čvrsti u vjeri i ne dopustiti samima sebi da se odmaknemo od Gospe i od Boga jer nas takav način života odmiče od naših korijena, a korijeni su naše izvorište, naša snaga.

Kako je predstavljanje knjige održano pod strogim epidemiološkim uvjetima i broj posjetitelja bio je ograničen, predstavljanje knjige je snimljeno te će video zapis uskoro biti dostupan na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Solin

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...