Nadbiskup Barišić predsjedao misom Ponoćkom u splitskoj katedrali

Pola sata prije ponoći započela je svečana služba Božja u splitskoj katedrali, pjevanjem Časoslova - Službe čitanja, kao neposredna priprava za svečano euharistijsko slavlje. Uz sudjelovanje velikog broja vjernika, svečani Časoslov je pjevan naizmjenično, korski, sa zborom i narodom. Liturgiji časova i svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su sudjelovali mons. Drago Šimundža, Prepozit prvostolnog kaptola i don Tomislav Ćubelić, župnik Katedrale. Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem mo. Šime Marovića, uz orguljsku pratnju mo. s. Mirte Škopljanac Mačina. Svečano misno slavlje izravno je pratio Hrvatski radio - Radio Split.



U svojoj je homiliji na početku otac nadbiskup istaknuo kako je Radosna vijest o Gospodinovu rođenju iznenadila prisutne i preplašene pastire, "no anđeo im - na način SMS poruke, kratko, jasno najavi: Ne bojte se! Evo, javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se €¦ rodio spasitelj - Krist, Gospodin €¦ naći ćete novorođenče povijeno u jaslama. Pojavila se milost Božja neovisno o nama, ali za nas je tu."


Gospodin nije došao na ovaj svijet kako bi ostao u tajnosti, ili zatvoren u uski krug najbližih sljedbenika, već "ljubav nebeske svjetlosti koja je obasjala betlehemsku noć, želi obasjati i našu tamu, u kojoj često nedostaju naše svjetiljke pravednosti, poštenja, odgovornosti, zajedništva, solidarnosti i socijalne osjetljivosti. Ljubav je premostila jaz i udaljenost svetosti i grijeha, Neba i zemlje, Boga i čovjeka. Iz ljubavi prema nama, Bog uđe u našu stvarnost, čovjekom posta.


Ljubav ga dovodi k nama, ljubav ga vodi do našega srca. Doista, betlehemsko Dijete je punina Božje ljubavi - Božji Caritas! Želi s nama rasti i odgajati nas, podijeliti naše poteškoće štale i križa, ali biti i naša radost i naša nada. Njegov susret s nama rađa u nama ljubav. Pogled i osmjeh betlehemskog djeteta potvrđuje ljubav majke Marije, pravednog Josipa i brižnih pastira koji osjećaju da je blaženije davati nego primati (Dj 20, 25)", ističe u svojoj homiliji mons. Barišić.


Nadalje, nadbiskup upozorava kako "događaj Božića ne ostaje u prošlosti, već je stvarnost pred kojom stoji sadašnjost i u kojoj je naša budućnost. Zato Božić ne smijemo proslaviti, nego slaviti! Slaviti Božić znači roditi se na nov božićni način: dopustiti da se u nama rodi čovjek, čiji su unutarnji impulsi i izvanjski utjecaji prožeti djelotvornom ljubavlju i nošeni ne raznim vihorima, već snagom Duha Božjega. Ako se sam Bog radi nas i našega spasenja rodio - čovjekom postao, s kolikim poštovanjem se trebamo mi odnositi jedni prema drugima? Božić nas obnavlja i odgaja u našim srcima i savjestima. Budi u nama i potiče nas na ono najljepše i najplemenitije u nama i među nama. A znak novoga čovjeka u nama jest mir i pomirenje, pravda i poštenje, zajedništvo i darežljivost, solidarnost i Caritas."


Nadbiskup je pri završetku euharistijskoga slavlja svim vjernicima zaželio sretan i blagoslovljen Božić, pun radosti i ljubavi jednih za druge.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U nedjelju 19. svibnja, na svetkovinu Duhova, u župi sv. Lovre u Trogiru obilježena je deveta godišnjica Hrvatskog ...
Vjernici Župe Karmelske Gospe – Bagalović proslavili su u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., svetkovinu Gospe Fatimske u ...
Župa Vid proslavila je blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u nedjelju 12. svibnja u Prudu, gdje se sv. Leopold slavi ...
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...