Hodočašće Trogirana u Udbinu hrvatskim mučenicima

U organizaciji Udruge sv. Jakova i župe sv. Jakova apostola iz Trogira, na čelu s župnikom fra Ivom Sadrićem, sedamdesetak  hodočasnika  iz navedene župe hodočastilo je 29. listopada ove godine u Udbinu te posjetilo crkvu posvećenu hrvatskim mučenicima. Osnovni motiv bio je pomoliti se svim hrvatskim mučenicima koji su kroz povijest dali živote za slobodu i državu Hrvatsku koju danas imamo u tako velebnom zdanju kao simbol stradanja Hrvata. Hodočašće je imalo i humanitarno obilježje, tako da su hodočasnici dali svoj novčani prilog za dovršetak navedene crkve. Misno slavlje predvodio je župnik navedene župe fra Ivo Sadrić, uz pratnju mladog župnog zbora sv. Jakova kojim ravna maestrica Ivana Milin.




Mjesni župnik iz Udbine fra Nediljko Knezović bio je spriječen te došao nakon održane svete mise i potom iznio pojedinosti o svetištu Hrvatskih mučenika koja je izgrađena teško i mukotrpno na poticaj pape Ivana Pavla II. te ideju i organizaciju vrsnog povjesničara ličko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića. Osnovni motiv je bio da se napravi jedno crkveno spomen-svetište gdje bi se hodočastilo i odavalo počast za sve one koji su kroz povijest dali svoje živote za hrvatsku slobodu. Najprikladnije mjesto bila je Udbina, i to lokacija uz ostatke temelja crkve sv. Nikole, iz kojeg su Hrvati za vrijeme II. svjetskog rata bili poubijani i protjerani od strane partizana. Tu je i prikladna pozicija sa koje se prostire pogled na Krbavsko polje gdje je u jednom danu (9. rujna 1493.) poginulo oko deset tisuća Hrvata sa svojim plemstvom u obrani od turskih osvajača. Zamisao je da se ispod replike krstionice kneza Višeslava u kriptu stave kosti svih hrvatskih stradalnika kroz povijest koji nemaju obilježenog groba. Simbolički - najprije je kripta, iznad nje krstionica na staklenom postolju, iznad koje je kupola crkve koja predstavlja nebo. Mi vjerujemo da su svi oni već u nebu uz Isusa Krista koji je dao svoj život za otkupljenje i spas sviju nas. Tako su i naši mučenici dali svoje živote za našu slobodu kojoj teži svaki čovjek i narod.
Crkvu je posvetio kardinal Bozanić 10. rujna ove godine, u nazočnosti svih hrvatskih biskupa i kardinala iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na njoj ima puno posla na dovršenju interijera, za koji bi se trebali pobrinuti umjetnici, kao i vanjskog okoliša gdje je već postavljen kip papi Ivanu Pavli II. Jedan svod ispod trebale bi biti postavljene biste zaslužnih hrvatskih mučenika te hrvatskih velikana koji su dali i utkali svoj život za hrvatsku slobodu. Uz ostatke temelja crkve sv. Nikole postavljeni su kameni temeljci - cigle o dosad znanim mjestima gdje i kada su stradali Hrvati, što upotpunjuje sami naziv crkve Hrvatskih mučenika.
-Sretni smo za ovo velebno zdanje spomen hrvatskih mučenika u koje je ugrađeno ponešto sa svih hrvatskih prostora, tako da je u crkvu ugrađen i kamen iz Planog kod Trogira€¦ Ova crkva podsjeća na crkvu Sv. Križa u Ninu - najmanju katedralu na svijetu koja ima oblik križa. Posebno nam je zadovoljstvo što se dio protjeranih Hrvata vratio na svoja ognjišta, a općina Udbina ima oko 1.600 stanovnika gdje su Hrvati u znatnoj većini te su se nakon kalvarije ponovo vratili na svoja ognjišta, a za razvoj ovog bogatog kraja trebala bi se pobrinuti znatno više šira hrvatska društvena zajednica, zaključio je  župnik fra Nediljko Knezović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...