Hodočašće u Loreto

I ovu godinu, sedmu za redom, stotinu mladih - srednjoškolaca i studenata, zaručnika, mladih obitelji i odraslih vjernika sudjelovalo je na duhovnoj obnovi u  talijanskom nacionalnom svetištu Loretu ( 1. - 4. ožujka 2012.). Mladi i mlade obitelji, iz župnih i molitvenih zajednica Splita, Kaštela, Solina, Brača, Makarske, Murtera i ostalih župa naše Nadbiskupije, razmišljali su, molili i slavili Boga. Kroz molitvu, zajedništvo, duhovne razgovore, pobožnost križnog puta, pokorničko bogoslužje i ispovijed, razmatranja i svjedočanstva htjelo se dublje zaživjeti riječi Božje : " Ne boj se, Marijo!" ( Lk 1,30 ).



Marija je najsavršeniji uzor vjere. Razmišljajući o njenom predanju Bogu, pokušali smo uvidjeti koliko je naš životni put u skladu s Božjom riječju i voljom Božjom. U Marijinom životu Bog je bio prvi i najvažniji. Iako nije bila pošteđena ni napora, ni poteškoća, ni patnje, vjerovala Mu je svim srcem.


Prepoznati Marijin put vjere, nade i ljubavi, imati u svom životu samo jedno trajno uporište - Boga, nasljedovati Mariju i kročiti njenim putem, znaći biti nositelj preobražaja društva i graditelj bolje budućnosti. U Božjoj smo ruci, On vodi našu osobnu povijest i ljudsku povijest. On nam govori : " Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta!" ( Mt 28, 20) . Budimo hrabri u Bogu, budimo ljudi vjere. Božja riječ je i danas tako djelotvorna i živa, mijenja situacije, mijenja živote. Kada smo u strahu mi smo zarobljeni i ne možemo napredovati u duhovnom životu. Gušimo sebe i svoje potencijale. " Ne boj se, Marijo!" - Gospodin je s nama , On je naša sigurnost i nada.


Gdje bolje osjetiti Božju ljubav, gdje bolje obnoviti svoju vjernost Bogu i pripadnost Crkvi, nego u Nazaretskoj kućici u Loretu, u kojoj je Marija silinom svoga bića čuvši anđelov glas: "Ne boj se, Marijo", odgovorila na Božji poziv: "Neka mi bude po Riječi tvojoj!" (Lk. 1,38).
Uz glavnog organizatora i inicijatora duhovne obnove don Juru Vrdoljaka, povjerenika za duhovna zvanja splitsko - makarske nadbiskupije, u vođenju bogatog programa duhovne obnove sudjelovali su i dr. don Josip Čorić, fra Josip Marcelić, don Marko Plančić, prof. Bruno Petrušić, prof. Maja Jakšić, prof. Mario Radunić i prof. Gorana Kelam. Tako je križni put predvodio don Marko Plančić.
Dr. Don Josip Čorić održao je razmatranje na temu :" Obitelj, put Crkve i društva - gdje je moja obitelj ?".
Razmatranje na temu :" Isus Krist, put, istina i život - gdje je moj put?" održali su dr. Fra Josip Marcelić, prof. Maja Jakšić i prof. Mario Radunić. Poslije ovog razmatranja sudionici Obnove podijelili su se u 6 skupina u kojima su dublje promišljali poticaje iz razmatranja.


Prof. Maja Jakšić upoznala nas je s životom službenice Božje s. Ana Marije Marović (1815-1887). Hrvatica, porijeklom iz Dobrote - Boka Kotorska, rođena u bogatoj obitelji, cijeli život provodi u Veneciji kamo se obitelj doselila. Osjeća duboku ljubav prema Bogu i želju da se posveti redovničkom životu.  Postaje redovnica. Utemeljuje zavod " Canal al servi€ť u Veneciji. Ona i njene susestre posebno se brinu za zlostavljane žene i bivše prostitutke. Bila je izvanredna žena, mistična duša koja je ljubila Krista i bližnje koji su bili najugroženiji.Umrla je na glasu svetosti 3. listopada 1887.god. Na Kongregaciji za kanonizaciju svetih i blaženih završen je postupak i čeka se njeno proglašenje blaženom. Nažalost, nama u Hrvatskoj je relativno nepoznata.


Don Jure Vrdoljak održao je razmatranje: " Marija, put vjere, služenja i odgovora na Božji poziv - gdje sam ja ?€ť


Prof. Bruno Petrušić i prof. Gorana Kelam kordinirali su brojna poticajna svjedočanstva duhovnog života.
Tijekom duhovne obnove posjetio nas je loretski nadbiskup msgr. Giovanni Tonucci. Razdragan prisustvom brojnih mladih blagoslovio je sve sudionike i otkrio da svaki petak moli krunicu na hrvatskom jeziku za naš narod. Naglasio je da osjeća posebnu ljubav prema hrvatskom narodu o kojem je puno doznao i kroz višegodišnje iskreno prijateljstvo s pok. zadarskim nadbiskupom Marijanom Oblakom. Dirnuti njegovom očinskom brigom i ljubavlju prema nama, te iskrenim gostoprimstvom koje nam već sedmu godinu pokazuje, zahvalili smo mu uz prigodni dar pozvavši ga da nas uskoro posjeti u Splitu.


Na povratku prema Splitu, u nedjelju 04. ožujka , posjetili smo Veneciju i razgledali njene znamenitosti.  Posebna radost za sve nas bio je posjet samostanu i institutu s. Ana Marije Marović. U kapeli samostana u kojoj se nalazi njen grob, slavili smo svetu Misu. Duboko dirnuti i zahvalni Bogu na svim milostima ostali smo dugo u razgovoru s njenim č. sestrama. One su posebno bile dirnute istinskom radošću i pobožnošću naših mladih rekavši da je to nažalost prava rijetkost u Veneciji. Potaknule su nas da širimo glas o svetosti i izvanrednom životu naše s. Ana Marije.
Okrepljeni duhovno ( a i tjelesno, jer su nas sestre dočekale i počastile bogatim ručkom) uputili smo se prema Splitu u koji smo stigli u kasnim večernjim satima.
Doista su to bili blagoslovljeni dani, puni istinske radosti, jer je snažnom Božjom prisutnošću bio blagoslovljen svaki trenutak i svaki korak u danu. Među mladima i mlađim obiteljima, ima onih čiji su životi ponovno označeni dubokim smislom i novim životnim optimizmom. Bog je zahvatio neke mlade da oduševljeno i odvažno krenu za Njim, na put svećeništva i obitelji. Zahvalni smo Gospodinu za mnoge milosti iz Loreta.  Zahvalni smo i don Jurinim mladim prijateljima Ani, Anđelu, Duji, Ivani, Mii, Brunu, Stipi i brojnim drugima koji su svesrdno samozatajno pomagali u organiziranju Obnove i njenom animiranju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...