Na nacionalno hodocasce zahvalnosti u Rim iz južnih biskupija kreće 1200 vjernika

U povodu Godine vjere na Nacionalnom hodočašću zahvalnosti hrvatskih vjernika papi Benediktu XVI. u Rim od 4. do 10. studenoga, sudjelovat će oko 7000 hodočasnika iz Hrvatske. Hodočasnici južnih biskupija, njih oko 1200 iz Splitsko-makarske nadbiskupije te Dubrovačke i Šibenske biskupije u pratnji trojice nad/biskupa mons. Marina Barišića, mons. Mate Uzinića i mons. Ante Ivasa uputit će se u večernjim satima nedjelje 4. studenoga ukrcajem u trajektnoj luci Split na brod (Jadrolinije) M/V "Dubrovnik" za Anconu.

 

 


Hodočasnici su raspoređeni u više od dvadeset autobusa pod stručnim vodstvom svećenika kao duhovnih voditelja i vodiča tumača. Smještaj u Rimu bit će na četiri lokacije: Domus Fraterna i hoteli u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama na bazi polupansiona (doručka i večere). Hodošaće je ujedno i zahvala za 800 godina od dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo, odnosno na južni dio hrvatske obale. Tako će hodočasnici već u ponedjeljak 5. studenoga posjetiti Asiz (baziliku sv. Franje Asiškog, baziliku sv. Klare, rodnu kuću sv. Franje, Porziunculu i S. Mariu Anđeosku). Drugoga dana posjetit će baziliku Sv. Pavla izvan zidina u Rimu, razgledat će bazilike i kripte sv. Pavla gdje se nalaze relikvije apostola te nastaviti prema piazza Venezia, Kapitolij, Trajanov Forum, Forum Romanum, Koloseum, Sv. Petar u okovima, Sveta Maria Velika. U srijedu 7. studenoga hrvatski hodočasnici sudjelovat će na audijenciji s papom Benediktom XVI. u Vatikanu, na trgu sv. Petra. U poslijepodnevnim satima posjetit će sv. Ivana Lateranskog, lateransku krstionicu i kapelu sv. Venancija. U četvrtak će u bazilici sv. Petra biti upriličena nacionalna misa zahvalnica povodom posjeta Svetoga Oca Hrvatskoj. Potom će posjetiti grob bl. Ivana Pavla II., kupolu sv. Petra, Vatikanske muzeje ili vrtove, a u večernjim satima obići će Rimske trgove i fontane: Piazza Navona, Panteon, Fontana di Trevi i Piazza Espana. U petak 9. studenoga bit će organiziran posjet katakombama sv. Kalista, vožnja do Loreta i posjet svetištu i Nazaretskoj kućici (Santa Casa). Nakon mise, hodočasnici će se uputiti prema luci Ancona a dolazak u Split se očekuje u ranim jutarnjim satima subote 10. studenoga. Svakoga će dana u drugoj crkvi za hodočasnike biti priređeno euharistijsko slavlje. Cilj je hodočašća, koje se odvija u organizaciji "Ichtistravel" - specijalizirane agencije za organizaciju kršćanskih hodočašća, vjerskih putovanja i duhovnih seminara, izraziti zahvalnost Svetom Ocu Benediktu XVI. za posjet Hrvatskoj.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...