Solin: Papa fest 2014.

U športskoj dvorani na Bilankuši u Solinu 5. listopada održan je šesnaesti festival duhovnih šansona Papa fest u čast svetoga Ivana Pavla Drugoga. Na festivalu je nastupilo 11 vokalno-instrumentalnih sastava i solista: Cor et anima (Tugare), Papa band (Solin), Izidor (Split), Znak mira (Split), Sperantes (Split), Vedran Vegar (Knin), klapa Serpentina (Split) te ovogodišnji debitanti Tajna vjere (Komiža), Andrijane (Split), Anjel (Strožanac) i Dragutin Hrastović (Marija Bistrica).




Festival, koji nije natjecateljskog karaktera, započeo je pjesmom Gledam te, bijeli Oče koju su izveli članovi iz više sastava. Župnik župe Gospe od Otoka don Ranko Vidović pozdravio je sve nazočne, među kojima i generalnog vikara splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslava Vidovića, solinskog gradonačelnika Blaženka Bobana, predsjednika Gradskog vijeća Renata Prkića, predstojnika ureda za pastoral mladih dr. Mihaela Provića, predstavnika splitsko-dalmatinske županije Antu Radovčića, istaknuvši da duhovne pjesme daju sklad i harmoniju našoj duši. Solinski gradonačelnik Blaženko Boban je potom kauao kako Solinjani uvijek ističu kako je papa Ivan Pavao Drugi posjetio Solin gdje se susreo sa hrvatskom katoličkom mladeži. "Zahvaljujući Papa festu tog događaja se prisjećamo svake godine, a posebno nas raduje što je papa Ivan Pavao Drugi proglašen svecem. Njegove poruke nikada nećemo zaboraviti, a upravo mladi koji pjevaju njemu u čast su garancija za to", rekao je gradonačelnik Boban. Ovogodišnji Papa fest u ime Nadbiskupijskog ordinarijata iz Splita, glavnog pokrovitelja, otvorio je generalni vikar msgr. Miroslav Vidović koji je rekao kako kršćanska pjesma nije samo nota nego i zahvalnost čiji je izvor u Bogu.


Potom su s jednom autorskom pjesmom nastupili mladi iz spomenutih vokalno-instrumentalnih sastava i solisti. Kao gost nastupio je popularni pjevač Jasmin Stavros i grupa Naranča koji su oduševili nazočne u športskoj dvorani. Na kraju je riječ zahvale svim sudionicima uputio organizator i idejni začetnik Papa festa don Vinko Sanader koji je istaknuo kako je papa Ivan Pavao Drugi bio veliki čovjek Crkve i svijeta, prorok svog vremena, ali je bio i zagovornik Hrvatske i Hrvata i nije nam čudo što su ga zbog toga mnogi u Rimu zvali Papa Croato na što smo danas ponosni i papi zahvalni. "S tom svrhom zahvale papi i davanja slave Bogu niknuo je i ovaj jedinstveni festival u svijetu Papa fest na kojem je kroz 16 godina sudjelovalo preko 70 različitih VIS-ova i solista iz Lijepe naše i inozemstva",  rekao je don Vinko.


Voditeljima vokalno-instrumentalnih sastava i solistima su uručena priznanja i replika Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Festival je završio himnom Papa festa Hrvatska mladež koju su otpjevali svi izvođači. Voditeljice festivala bile su Magda Vrvilo i Nevena Pleština.


Dan prije Papa festa, u subotu 4. listopada, u crkvi Gospe od Otoka, slavljena je sveta misa u čast svetome Ivanu Pavlu Drugome, a predvodio ju je don Ranko Vidović, župnik župe Gospe od Otoka. Tijekom svete mise je pjevao Papa band.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...